SVE MERE SMO ISPOŠTOVALI: Nakon jučerašnjeg snimka pričešća iz Novog Sada oglasila se i SPC
Foto: Printsreen

VAŽNO JE!

SVE MERE SMO ISPOŠTOVALI: Nakon jučerašnjeg snimka pričešća iz Novog Sada oglasila se i SPC

Sinod je "ponovo apelovao na sve vernike SPC da dosledno i odgovorno primenjuju sve mere propisane za ovaj teški period

Objavljeno:

Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je da je u svim njenim hramovima služena liturgija pri čemu su poštovane sve instrukcije predviđene za zaštitu od korona virusa. Nerazumno je i krajnje zlonamerno očekivanje, navodi se u saopštenju, da će crkva uskratiti vernicima ono najsvetije - pričest.

- Pojavili su se, međutim, nezvani gosti iz poznatih anticrkvenih i antisrpskih krugova, da bi u rezultatu, njihovi i njima skloni mediji krenuli u orkestriranu klevetničku hajku protiv SPC - saopšto je Sinod.

Kako je navedno, dotični ih građani ih optužuju što vernike pričešćuju iz iste čaše, na tradicionalni način koji se primenjuje "evo već dve hiljade godina".

- To proglašavaju kršenjem obavezujućih instrukcija državnih vlasti, što je čista laž, budući da se država ne bavi niti može da se bavi sadržajem i načinom vršenja svete liturgije i drugih crkvenih bogosluženja - naglasio je Sinod i dodao da je to to isključivo stvar internog ili autonomnog crkvenog poretka i zakonodavstva, koje država prihvata kao validno, legitimno i legalno u javnopravnoj sferi.

- Niko se, uostalom, ne pričešćuje prinudno, već dobrovoljno. Nerazumno je i krajnje zlonamerno očekivanje onih koji niti dolaze u crkvu, niti se pričešćuju, da će sama crkva uskratiti svojim vernicima ono što je za nju i za njih najvažnije i najsvetije - Sveto pričešće - istakao je Sinod.

Sinod je "ponovo apelovao na sve vernike SPC da dosledno i odgovorno primenjuju sve mere propisane za ovaj teški period, posebno da u svete hramove ulaze radi molitve i blagoslova pojedinačno ili u grupama do pet osoba, za vreme bogosluženja u velikim hramovima u više dozvoljenih grupa, ali sa što većim rastojanjem medju njima".

- Kada i prate sveto bogosluženje stojeći napolju, pod otvorenim nebom, da se ne okupljaju u grupe veće od dozvoljenog rastojanja jednih od drugih unutar svake grupe i izmedju raznih grupa - precizirao je Sinod.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.