ONA JE PROŠLA KROZ PAKAO I KARANTIN VARIOLE VERE: Doktorka Radmila Smiljanić NAS SAD SVE MOLI da ostanemo kod kuće
Foto: FOTO: Facebook oglasna tabla Užice

neka nam ona bude za primer

ONA JE PROŠLA KROZ PAKAO I KARANTIN VARIOLE VERE: Doktorka Radmila Smiljanić NAS SAD SVE MOLI da ostanemo kod kuće

Kako bi se izbegao katastrofalan scenario, dr Radmila moli sve ljude da se pridržavaju mera zaštite

Objavljeno:

Priča doktorke Radmile Smiljanić, koja treba svima da nam bude za primer, našla se na Fejsbuk stranici "Oglasna tabla Užice". Naime, ona je preživela variolu veru, bila u karantinu, odsečena od sveta i roditelja. Iako su i nju i njenu porodicu svi izbegavali sačuvala je ono najvažnije, a to je život!

Slična priča samo druga bolest preplašila je svet i primorala vlasti da uvedu drastičene mere. Kako bi se izbegao katastrofalan scenario, dr Radmila moli sve ljude da se pridržavaju mera zaštite.

Kada je te 1972. bila još uvek učenica medicinske škole, dr. Radmila Smiljanić je sa još jedanest koleginica, koje su imale direktan kontakt sa obolelima, bila u karantinu u Čačku. Izolacija je trajala nepunih mesec dana.

Na istom spratu na kome su one bile zbrinute, nalazili su se civilil koji su imali kontakt sa obolelima. Karantina nisu bili pošteđeni ostale učenice kao ni profesori koji su imali kontakt sa njima.

- Uprkos tome što je policija danonoćno čuvala karantin, neki od civila su bežali nesvesni opasnosti koju predstavljaju za druge, ali ih je policija uvek nalazila i vraćala u karantin - napisala je dr Rada Smiljanić a objavila Užice -oglasna tabla.

Imale su metalni tanjir i kašiku, krilo umesto stola. Kupatila i tople vode nije bilo.

Kako dr Radmila piše procedura u karantinu je izgledala ovako;

- Svako jutro merenje temperature, vizita, u 10h dezinfekcija-po dve osobe u zaštitnoj opremi od glave do pete sa bocama na leđima i prskalicama, su dezinfikovale vazduh, podove, zidove, krevete, nikad opranu ćebad. Podela doručka, ručka, večere od strane osobe u kompletnoj zaštitnoj opremi. Lekarski pregledi od lekara kriznog štaba i briga jer se drugarici i meni ne prima vakcina. U dvorištu do našeg bio je još jedan karantin sa drugom vrstom kontakata sa obolelim - napisala je ona.

Jedna od njenih drugarica se razbolela, a potom je prebačena u smeštaj za lečenje obolelih od velikih boginja, ipak uspela je da se oporavi.

Ali, da nesreća nikada ne dolazi sama, potvrdilo se kada je njen brat, inače student dobio otkaz iz stana u kome je živeo. Razlog tome, bio je taj što je Radmila u to vreme bilaa u Karantinu.

Kako piše, spavao je u tramvaju, jer u to vreme niko nije izdavao ni sobe ni stanove. Zbog zabrane putovanja nije mogao ni da se vrati kući. U boljoj poziciji nisu bili ni njeni roditelji, koji su bili izolovani u Lučanima.

- Roditelji su mi bili izolovani u stanu u Lučanima, svi su se sklanjali od njih, nisu mogli ni u prodavnicu. Sa propusnicom su svako jutro u tišini sedali u kola, dolazili u Čačak, čekali tamo negde daleko od žice i policajca, da vide da li ću i ja izaći u dvorište dok se dezinfikuju sobe, da me vide živu. Zadovoljni odlazili pre opomene policajca da bi opet sutradan došli.

Preživevši to pakleno doba variole vere, svedočeći njenim katastrofalnim posledicama, dr Radmila apeluje na sve građane da budu disciplinovani kako ne bi ugrozili svoje zdravlje kao ni zdravlje drugih ljudi.

- Sada korona virus Covid-19 zahteva samo da budemo discilinovani, izolovani u toplini svoga doma, sa svojom porodicom, i da se trudimo da budemo među onih 20 odsto koji se uopšte neće razboleti. Želim vam da budete jedan od tih 20 odsto na radost porodice, prijatelja, rodbine i svih nas, zaključila je.

Šta vi mislite o ovome? Pišite nam u komentarima...

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.