GDE ĆE I ŠTA DA RADE ONI KOJI NEMAJU DOM? Važno je da se sad HITNO preduzmu mere zaštite BESKUĆNIKA
Foto: BRANICEVAC.RS

VAŽNO JE

GDE ĆE I ŠTA DA RADE ONI KOJI NEMAJU DOM? Važno je da se sad HITNO preduzmu mere zaštite BESKUĆNIKA

Situaciju dodatno otežava privremeno zatvaranje servisa koji pružaju pomoć u hrani najugroženijim građanima

Objavljeno:

Adventistički razvojni i humanitarni rad – ADRA izražava ozbiljnu zabrinutost za najsiromašnije i najugroženije sugrađane koji se nalaze na marginama našeg društva i kojima nisu dostupne mere zaštite u uslovima pandemije virusa SARS-CoV-2 (korona virusa).

Beskućnice i beskućnici najčešće nemaju uslova za održavanje higijenu ruku, nemaju uslova za kupanje, nemaju pristup važnim informacijama i zdravstvenim servisima, niti mogu da poštuju mere zaštite koje se odnose na samoizolaciju i “ostanu u svojim domovima”.

Situaciju dodatno otežava privremeno zatvaranje servisa koji pružaju pomoć u hrani najugroženijim građanima, zbog čega se im je pored zdravlja ozbiljno ugrožena i egzistencija. Od danas Vlada Republike Srbije uvodi policijski čas zbog čega postavljmo važno pitanje: kuda će ići oni koji kojima je ulica jedina kuća? Na žalost, od nadležnog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, izostali su predlozi mera za zaštitu položaja najranjivijih.

U nadi da će državni organi hitno početi da se temeljnije bave problemom beskućništva i sistemskim smanjenjem istog, i predlože rešenja u kojima mogu da učestvuju i organizacije civilnog društva, pridružujemo se apelu Inicijative A11 da se hitno donesu i preduzmu mere zaštite najugroženijih građana tokom vanrednog stanja.

Solidarnost jeste odgovornost svakog građanina ali glavna odgovornost za iznalaženje i predlaganje brzih i adekvantih rešenja je na državnim organima i lokalnim samoupravama. Pozivamo i sve ostale humanitarne organizacije, organizacije civilnog društva ali i verske zajednice da podrže ovu i slične inicijative i ponude svoje resurse, kao što je to učinila Hrišćanska adventistička crkva, osnivač Adre.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Adra)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.