MANDARINE DIGLI NA 220, A POMORANDŽE NA 180 DINARA: Novosađani bi baš da se OPARE tokom VANREDNOG STANJA
Foto: Filip Plavčić

BEZOBRAZLUK

MANDARINE DIGLI NA 220, A POMORANDŽE NA 180 DINARA: Novosađani bi baš da se OPARE tokom VANREDNOG STANJA

Građani mogu da prijave inspekciji ukoliko prodavci ne postupaju po novim uredbama,

Objavljeno:

U Novom Sadu su zatvorene Kamenička, Temerinska i "najlon pijaca", a ostale, kojima urpavlja javno komunalno preduzeće Tržnica, rade skraćeno.

Tako Futoška, Limanska, Riblja, potom pijaca na Detelinari I na Satelitu rade od 6 do 14 časova, a Kvantaška od 6 do 19 sati.

Za svaku pijacu pojedinačno direktor JKP Tržnica Dušan Bajić, a po osnovu naredbe Gradskog štaba za vanredne situacije, izdao je naredbe, koje se odnose na pravila ponašanja i način funkcionisanja pijaca u toku vanrednog stanja.

Naredbe su istaknute na sajtu JKP Tržnica, a između ostalog propisuju ograničen broj ljudi na pijacama, distancu od najmanje dva metra između osoba na površini od četiri metra kvadratna, obeležavanje posebnog ulaza i izlaza sa pijace, tako da kretanje bude u jednom pravcu.

Prodavci na pijacama moraju da nose jednokratne zaštitne rukavice, a u zatvorenom prostoru i maske i rukavice.Pooštrene su i mere uklanjanja komunalnog otpada na pijacama.Redakciji Tanjuga su se javili građani, koji su početkom ove sedmice kupovali na Ribljoj pijaci, te navode da su cene pojedinog voća poskupele.

- Mandarine, koje su koštale 160 dinara, sada koštaju 220. Pomorandže su, pre ove situacije sa korona virusom, koštale 110-120 dinara, sada im je cena 180 dinara. Inače, jedna trećina pijace radi, trećina je prazna I s te strane vidim da im je rad redukovan, kaže sagovornik Tanjuga.

U JKP Tržnica, koja upravlja pijacama u Novom Sadu, navode da to preduzeće, nažalost, ne može da utiče na cene proizvoda koje zakupci prodaju, te da su ovlašćeni samo za zakup tezgi.

Vlada Srbije je, Uredbom donetom usled novonastale situacije sa korona virusom i nakon uvođenja vanrednog stanja, ograničila cene ukupno 36 proizvoda i to na iznos koji su imali na dan 5. marta.

Na spisku su osnovne životne namirnice i sredstva za higijenu

Ta uredba objavljena u Službenom glasniku doneta je da bi se sprečavali poremećaji na tržištu izazvani većom potražnjom za određenom robom usled širenja epidemije virusa korona. Zabrana poskupljenja 36 proizvoda trajaće 30 dana, a odnosi se, između ostalog, na brašno od pšenice, hleb, suncokretovo jestivo ulje, beli šećer, so, vodu, povrće i voće, testeninu, sveže meso i mesne prerađevine, ribu.

Na spisku su i termički obrađeno kravlje mleko (pasterizovano i sterilizovano), mleko u prahu, jogurt, kokošija jaja, dečija hrana, sapun, šampon, pasta za zube, deterdženti, rukavice, kao i odeća i pribor za odeću od plastičnih masa.

Na to da građani mogu da prijave inspekciji ukoliko prodavci ne postupaju po novim uredbama, za čije su kršenje predviđene kazne, podsetio je potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On je napomenuo da je tržišna inspekcija objavila 25 brojeva telefona i imejl adresa u 25 gradova na kojima građani mogu da prijave sve nepravilnosti, kao i poseban broj koji se odnosi na cene zaštitne opreme, pre svega maski i rukavica.

Broj telefona na koji građani Novog Sada tržišnoj inspekciji mogu prijaviti sve nepravilnosti je 021/421-824, od 7,30 do 15,20 časova.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.