STUDENTI SU IZ BG DOMOVA MORALI DA SE ISELE ZA MANJE OD 24 SATA: Nisu svi imali GDE, neki su u GADNOM PROBLEMU
ilustracija, Foto: Dragan Kadić

otkrivamo

STUDENTI SU IZ BG DOMOVA MORALI DA SE ISELE ZA MANJE OD 24 SATA: Nisu svi imali GDE, neki su u GADNOM PROBLEMU

Dvadesettrogodišnji Stefan iz Leskovca pre dva dana primljen je na Infektivnu kliniku zbog suvog kašlja

Objavljeno:

Studenti iz beogradskih domova morali su da se isele, zbog vanrednog stanja, za 24 sata. To je izazvalo brojne probleme, kažu studenti iz Studentskog doma sa Novog Beograda. Jedan od njih nam se javio i iz Infektivne klinike, gde je došao zbog toga što ima simptome novog virusa, i zato što je bio u okruženju onih koji su doputovali iz Italije.

Dvadesettrogodišnji Stefan iz Leskovca pre dva dana primljen je na Infektivnu kliniku, zbog kako piše u njegovoj otpusnoj listi, suvog kašlja bolova u grudima i slabosti u mišićima. Dva dana čekao je rezultate.

"Nalazim se na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije gde sam hospitalizovan pre dva dana nakon testiranja na koronavirus. Rezultati testiranja su mi saopšteni tek jutros, lekari su mi rekli da sam negativan, ali problem je jer ja nemam kud iz bolnice jer je Studentski grad u kom živim je zatvoren, a moja majka u Leskovcu ima hroničnu bolest tako da ja nisam u stanju da odem svojoj kući. Lekari su mi rekli da ako ne nađem neki smeštaj da mogu da ostanem u bolnici i da će mi oni u nekom momentu možda naći karantin. Smatram da je ostanak u bolnici rizičan po mene zato što dolaze sve gori i gori pacijenti. Ovde je rizično po mene da ostanem, a bilo gde drugo da odem je rizično po sve druge budući da sam bio u bolnici, čak i taj uzorak na kojem sam negativan je od preksinoć, a ja sam proveo dva dana na odeljenju gde su bili i pozitivni ne mogu da se pouzdam u njega", kaže on.

Stefan kako piše u njegovoj otpusnoj listi narednih 14 dana mora da bude u kućnoj izolaciji osim antibiotika prepisan mu je i antivirusni lek "Tamiflu" poznat kao lek koji se koristio kod svinjskog i ptičijeg gripa.

I studentkinja Jelena Riznić kaže da postoje veliki problemi u studentskim domovima.

"Imali smo manje od 24 časa da se iselimo a to je podrazimevalo da studenti koji dolaze sa strane iz drugih gradova pa i iz drugih država moraju da se snađu da za manje od 24 časa sa stvarima ili bez njih", navodi Riznić.

Stefan se posle Infektivne klinike uputio u dom, i kako nam je rekao u telefonskom razgovoru uspeo je da uzme samo neophodne stvari, ne i da u domu i ostane.

"Razgovarala sam i sa drugim studentima koji su pokušali da pišu molbe kako bi ostali ne samo zato što su zaposleni, nego zato što imaju nekog člana porodice koji je u ugroženoj grupi, ali i zbog toga što smo najviše na udaru. Mi smo išli na fakultet do petka, gotovo izvesno je da je određeni broj studenata zaražen pre svega zato što smo saznali u međuvremenu da ima zaraženih u jednom od blokova Studentskog grada. Molbe su odbijene tako da smo morali da odemo svi iz doma do 18 časova juče", naglašava Riznić.

Studentski grad je prazan. Stefan iz Leskovca kaže da za noćas mora da se snađe pre početka policijskog časa ali da ne zna gde će biti narednih 14 dana koje mora da provede u izolaciji jer kod kuće ima kako objašnjava ima majku koja je bolesna i može da je ugrozi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.