USIJAO SE TELEFON ZA PSIHOLOŠKU PODRŠKU GRAĐANIMA U IZOLACIJI: Jedni su uplašeni, drugima je dosadno!
Usijao se telefon, Foto: Profimedia

bez panike

USIJAO SE TELEFON ZA PSIHOLOŠKU PODRŠKU GRAĐANIMA U IZOLACIJI: Jedni su uplašeni, drugima je dosadno!

Na telefon za psihosocijalnu pomoć građanima obolelim od korona virusa: 0800 309 309, javljaju se operateri i to psihijatri, psiholozi, kao i medicinske sestre iz Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević"

Objavljeno:

Za sve koji se nalaze u kućnoj izolaciji ili karantinu, depresivni su, dosadno im je, i ne znaju kako da prevaziđu sve ovo, tu su novootvorene telefonske linije u cilju očuvanja mentalnog zdravlja u uslovima epidemije, koje je organizovalo Ministarstvo zdravlja.

Na telefon za psihosocijalnu pomoć građanima obolelim od korona virusa: 0800 309 309, javljaju se operateri i to psihijatri, psiholozi, kao i medicinske sestre iz Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

Direktorka ove ustanove, Ivana Stašević Karličić, rekla je za "RTS" da se od jučerašnjeg otvaranje ove telefonske linije građani javljaju neprekidno i postavljaju mahom slična pitanja.

- Najčešća pitanja su kako da prevaziđu uznemirenost, strah, dosadu, kao i konflikte sa ukućanima. Ono što je očekivano tu su i egzistencijalni strahovi, da li će biti dovoljno namirnica u prodavnicama i da li mogu da računaju na zdravstveni sistem - ispričala je direktorka Stašević Karličić za "RTS".

Kako je dodala direktorka, u sat vremena kol centar bolnice imao je oko 50 poziva, a najbitnije je da se građanima objasni da ne treba da prate različite dezinformacije koje se pojavljuju po društvenim mrežama, kao i da slušaju savete za starije preko 65 godina.

- Najvažnije je znati koliko smo ugroženi, te da u skladu sa tim ostanu kod kuće. Najbitnije je da starijima objasnimo koliko nam trebaju i koliko ih volimo, i da nam prepuste neke stvari koje su do sada oni radili za nas kao decu, nabavka lekova na primer - dodala je direktorka.

Svakako je da su strah, strepnja, tuga, ono što je normalno za ovakve situacija, ali kako direktorka navodi, ovo nije ni prva ni poslednja epidemija sa kojom se čovečanstvo suočava.

- Moramo da slušamo savete nadležnih, neophodno je ostati kod kuće. Ako ste pored svega toga i dalje nesigurni i dosadno vam je, savet je da se obratite prvo svojim najbližima, a zatim i stručnjacima sa Klinike "Laza Lazarević koja je 24 sata dostupna svima - objasnila je Stašević Karličić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.