POČEO JE POLICIJSKI ČAS! Građani, shvatite ga najozbiljnije moguće!
Policija / Ilustracija, Foto: Beta/Miloš Miškov, Ilustracija

konačno

POČEO JE POLICIJSKI ČAS! Građani, shvatite ga najozbiljnije moguće!

U Srbiji je u 20 časova počeo policijski čas koji će trajati do 5 ujutra i niko ne može da bude na ulicama

Objavljeno:

Policijski čas se uvodi kao mera zabrane kretanja građanima posle određenog vremena. Nekad se to odnosi na sate u toku dana, a nekad na zabranu kretanja nakon 20 odnosno 22h, pa do ranih jutarnjih časova.

Po pravilu se proglašava kao deo seta mera vanrednog stanja i reč je o meri koja se preduzima uglavnom kada je ratno stanje, kada su poplave, da se spreči pljačkanje domova.

Takođe je mera kojom države staju na put demonstracijama, pobunama i građanskim nemirima. Ukoliko se osoba nađe na ulici u toku policijskog časa preti joj kazna zbog kršenja naredbe.

Predsednik Srbije rekao je da će Vlada Srbije i poslodavci izdavati posebne dozvole za ljude koji rade treću smenu i da će uz te dozvole moći da se kreću u periodu od 20 do 5 časova.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović gostovao je na javnom servisu i pojasnio šta znače ove odredbe.

- Koga policija zatekne na ulici posle 20 časova, a nema pisanu dozvolu, biće mu napisana krivična prijava, biće sproveden na kućne adrese, a krivični postupak biće sproveden potom - rekao je Stefanović.

Odluka o policijskom času je doneta na sednici Vlade Republike Srbije kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na poziv premijerke Ane Brnabić.

- Od 20 do 5 ujutro uvodi se policijski čas. Niko ne može da bude na ulicama. Ovo uvodimo kako bismo sprečili širenje zaraze. Vojska preuzima kontrolu svih bolnica, graničnih prelaza i migrantskih centara - saopštio je Vučić.

Predsednik Srbije je prethodno saopštio da apsolutna zabrana kretanja važi za sve starije od 65 godine.

- Doneli smo veoma nepopularne odluke, ali one će značiti zaštitu života ljudi. Od sutra ujutru u 10 časova u svim urbanim sredninama, apsolutno je zabranjen izlazak na ulicu svim starijim licima od 65 godina, u seoskim sredinama preko 70 godina. Organizovaćemo mlade da pomađu penzionerima i otvoriti posebne prodavnice za njih. Garantujemo da niko neće ostati gladan - rekao je Vučić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.