PEKARI U SRBIJI UVELI NOVE MERE ZBOG KORONE: Šta se pre radilo na pola sata, sada se radi posle SVAKE MUŠTERIJE!
ilustracija, Foto: Filip Plavčić

samo česta dezinfekcija

PEKARI U SRBIJI UVELI NOVE MERE ZBOG KORONE: Šta se pre radilo na pola sata, sada se radi posle SVAKE MUŠTERIJE!

Korona je poremetila skoro sve sektore

Objavljeno: 08:54h

Vanredne mere su neka radna mesta preselile u kuće, neke radnike poslale na plaćeno odsustvo. Ima i onih koji ostaju bez posla. Najugroženiji su turizam i ugostiteljstvo gde je promet značajno opao od proglašenja epidemije. Vanredno je zasedao socijalno ekonomski savet koji obećava podršku privredi. Oni koji rade uveli su novine u poslovanje.

Korona je proredila putnike u autobusima, ali je zbog virusa čišćenje vozila češće. Gradski prevoz u Kragujevcu dezinfikuje se svake večeri, a za vozače važe nova pravila.

Vozač GSP-a u Kragujevcu Aleksandar Brajović kaže da koriste maske i rukavice koje obezbeđuje firma. Što se tiče putnika ne uzimaju novac od njih radi zaštite.

Bliski kontakt u malom prostoru doneo je novine i taksistima. Ivan Stanković taksista naglašava da su imali kompletnu dezinfekciju vozila, taksisti su prosši obuku kako da se ponašaju i da posle svake vožnje prebrišu rukohvate i brave na svim vozilima.

Posao je, međutim, u mnogim sektorima stao. Kraljevačkoj fabrici nameštaja, koja zapošljava 130 radnika, otkazane su porudžbine, uplate i transport. Umesto očekivanog rekordnog izvoza - proizvodnja je obustavljena.

"To znači da smo radnike poslali kućama, još uvek ne znamo na koji način ćemo to rešiti sa njima ali pokušaćemo iz sopstvenih sredstava da prebrodimo određeni vremenski period ali se nadamo da će država stati iza nas", kaže Petar Reljić iz firme za proizvodnju kreveta iz Kraljeva.

Zoran Đorđević ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja naglasava da je državi u interesu da ovo prođe što bezbolnije i da se vratimo na redovan kolosek.

"Niko ovde ne radi protiv države, nikom nije u interesu da bilo ko izgubi posao i svakako država u skladu sa mogućnostima će da reaguje", kaže Đorđević.

Reakciju očekuju i oni koji opstaju uprkos epidemiji, ali znaju da neće još dugo.

"Trenutno imamo repromaterijal do kraja meseca, posle toga neizvesno je kako da organizujemo proizvodnju", kaže Boban Radonjić iz firme za proizvodnju kotlova iz Kraljeva.

Pažnja pekara proteklih dana usmerena je na higijenu. Svaki sto se posle svake mušterije dezinfikuje, ono što se radilo na pola sata sada se radi iza svake mušterije.

Zbog ogromnog pada prometa poslodavci neće moći da izmire sve obaveze.

Bratislav Vukadinović predsednik Unije pekara Niš tražiće od države da uvede moratorijum na plaćanje doprinosa dok traje virus. "Plate ćemo nekako i moći da platimo", kaže Vukadinović.

Drugi moratorijum traže sindikati.

"Mislim da je logično da tražimo neku vrstu moratorijuma na radno pravni status makar dok traje vanredna situacija da ljudima ne smanjujemo platu, da im ne menjamo status", najavljuje Zoran Stijiljković iz Ujedinjenog granskog sindikata "Nezavisnost".

Čuvanje plata i radnih mesta, kažu privatnici, nije moguće bez pomoći države. Država u javnom sektoru, gde god je moguće rad preusmerava na internet - tako i iz MUP-a stiže obavešetenje da se važenje svih dokumenata i ako isteknu u međuvremneu produžava do prestanka vanrednog stanja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.