NE, NEĆE BITI APOKALIPSE, ALI NEĆEMO LIZATI ŠIPKE U BUSU: Srpkinja iz Beča objasnila zašto NEMA MESTA PANICI
ilustracija, Foto: facebook

ne širite paniku

NE, NEĆE BITI APOKALIPSE, ALI NEĆEMO LIZATI ŠIPKE U BUSU: Srpkinja iz Beča objasnila zašto NEMA MESTA PANICI

"Budite pametni u ovo vreme kad je najlakše dizati paniku i plašiti ljude", poručuje Kaća

Objavljeno:

Katarina Kovačević je magistar farmacije, a uskoro bi trebalo da postane i doktor nauka. Putem svog profila na društvenoj mreži Fejbuk, objavila je video o korona virusu koji je poharao celu planetu, a video broji nekoliko desetina hiljada pregleda.

Student je Medicinskog fakulteta u Beču i ovaj virus joj je skoro bio tema njenog izlaganja.

,,Ne, neće biti apokalipse"

Započinje Katarina svoje internet izlaganje, i upućuje na to da panika nije konstruktivna i da nas nigde neće dovesti.

Poseban osvrt dala je pražnjenju rafova u supermarketima, jer kako navodi, nema potrebe da se radi ovo što se radi, samo se stvara panika i onda automatski osoba koja nije poharala prodavnice misli da treba to da radi i tako sve u krug.

,,Kakva je poenta da očistimo spermarkete i da onda kada nekome nešto zaista treba, on to ne može da nađe?"

Prva i najbitnija stavka o koroni jeste da su deca zaštićena od ovog virusa. Još uvek nije zabeleženo da su preminula deca i svi se nadamo da će tako i da ostane.

Rizične grupe jesu stariji ljudi, preko 70 godina, koji imaju još neke bolesti uz to: respiratorni probleme, dijabetičari, kardiovaskularni problemi. Njima se savetuje da se sami zatvore u karantin.

Nije to ništa strašno, sve će to već proći - ohrabruje mlada studentkinja.

Naše zemlje jednostavno nisu spremne na Koronu, i sve što država radi - radi kako ne bi došlo do katastrofalnih posledica, ne zato sto je virus toliko smrtonosan, već zato što se prebrzo širi.

Nas 80% - 90% ćemo apsolutno biti u redu, ostatak će imati eventualno neke slabe posledice. Stopa smrtnosti je u testiranoj grupi 3%, ali ono što je bitno jeste da ima hiljade njih koji su asimptomični, koji čak ni ne znaju da imaju ovaj virus, što dovodi do toga da je stvarna stopa do 2%!

- Pranje ruku To je opšta higijena, to ne treba ni naglašavati. Ruke se peru 20 sekundi stalno, ne samo kada vladaju virusi i to svi znaju. Ne treba da idete po javnom prevozu i da ližete šipke, a savetuje da se držimo podalje od starijih osoba kojima eventualno možemo da prenesemo bolest.

- Maske ne pomažu! Maske samo služe da ukoliko smo već ZARAŽENI, ne širimo bolest! Ali maska ne može da nas sačuva od same bolesti da nas napadne.

Katarina zaključuje da ipak postoji jedna pozitivna stvar u svemu ovome, a to je da iz ovoga treba da izvučem pouke, da nam služi kao podstrek da se bavimo svojim imunitetom i sobom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.