POZNATI SRPSKI PSIHOTERAPEUT OTKRIVA: Zbog KORONA VIRUSA mi smo najviše na udaru posle LEKARA, SLUŠAJTE OVO DOBRO
Goran Tomin, Foto: Printscreen

UPOZORENJE STRUKE

POZNATI SRPSKI PSIHOTERAPEUT OTKRIVA: Zbog KORONA VIRUSA mi smo najviše na udaru posle LEKARA, SLUŠAJTE OVO DOBRO

Ministarstvo zdravlja otvorilo je telefonske linije za pružanje psihosocijalne podrške građanima u vezi s korona virusom

Objavljeno:

O korona virusu i dalje priča cela planeta.

I dok nadležni smatraju da mesta za panikom nema, i da je jedino predostrožost bitna, pokrenuti su čak i neki brojevi telefona za psihološku podršku onih kojima je pomoć potrebna.

Tako se o novonastaloj situaciji oglasio i Goran Tomin, poznati psihoterapeut.

On je u svom statusu napisao sledeće:

- Želeo bih da skrenem pažnju svim kolegama volonterima psihoterapeutima, psiholozima i psihijatrima. Kako nije najjasnije šta tačno treba da radimo svi koji smo se prijavili, pokušaću da razjasnim.

Prvo na udaru je medicinsko osoblje. Odmah posle njih – bićemo mi.

Već sada postoji nekoliko spiskova za pružanje besplatne psihološke podrške, a kasnije će to biti nimalo naivna stvar – intervencije u krizi!

Važno je da vi, ali oni koji vam se budu javljali, shvatite da vi ne pružate besplatnu psihoterapiju! Sada nema govora o psihoterapiji. U situaciji krize ili katastrofe, zaboravite na seting. Volontirate u pružanju psihološke prve pomoći! A za to uopšte nije neophodno da budete psihoterapeuti. Stvorena je zabluda na tim spiskovima koji pozivaju samo terapeute da se jave i postavlja se pitanje završenih edukacija. Ovo nema nikakve veze sa psihoterapijom! Zato već dolazi do osipanja energije i zloupotrebe dobre volje.

Dakle, svi ćemo biti potrebni svima koji su psihološki ugroženi. A to podrazumeva, osim pacijenata i njhovih porodica – lekare, sestre i drugo osoblje koje će trpeti, i već trpi, velike udarce.

Na koji način, i po kojim tačno koracima, se odvija pružanje psihološke prve pomoći je poznato. Ovo je traumatsko iskustvo i reagujemo in vivo. Vrlo su bitni mehanizmi zaštite od izgaranja.

Mnogi imamo veoma dragoceno iskustvo od pre 6 godina, kada smo danonoćno bili uz ljude pogođene poplavama. To je bila fantastična intervencija u krizi. Ana Vlajkovic to može da potvrdi. Tako ćemo se i ovog puta brzo uigrati - napisao je on.

Podsetimo, Ministarstvo zdravlja otvorilo je telefonske linije za pružanje psihosocijalne podrške građanima u vezi s korona virusom.

Broj telefona na koji možete da potražite pomoć, savet ili podršku jje: 0800 309 309.

Takođe, možete da pozovete i posebne brojeve telefona Instituta za mentalno zdravlje, a to su:

- 063/7298-260 - za mlade i roditelje dece do 18 godina

- 063/1751-150 - za osobe starije od 18 godina.

Putem ovih brojeva telefona stručna lica će davati savete svim zainteresovanim licima, kako onima koji su u u izolaciji i karantinu, tako i porodicama zaraženih, ali i zdravstvenim radnicima i saradnicima.

Pružanjem podrške kao i adekvatnih informacija o načinima prevazilaženja stresa i anksizonosti doprineti očuvanja mentalnog zdravlja u uslovima epidemije i vanrednog stanja.

Šta vi mislite o ovome? Pišite nam u komentarima...

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.