SAMOHRANE MAJKE SU VRLO UGROŽENE: Plaše se gubitka posla zbog korona virusa, MOLE ZA POMOĆ DRŽAVE
Foto: Printscreen/Facebook/Mame su zakon

zabrinute i to sa pravom

SAMOHRANE MAJKE SU VRLO UGROŽENE: Plaše se gubitka posla zbog korona virusa, MOLE ZA POMOĆ DRŽAVE

Apeluje se na nadležne da im se omogući da ostanu kod kuće dok traje vanredno stanje

Objavljeno:

Udruženje "Mame su zakon" apelovalo je danas na Vladu Srbije da se suprotstavi odlukama poslodavaca da daju otkaz samohranim majkama, koje nemaju kome da ostave decu na čuvanje, zbog čega nisu u mogućnosti da u vanrednim okolnostima rade.

Apeluje se na nadležne da im se omogući da ostanu kod kuće dok traje vanredno stanje i da Ministarstvo za rad, Ministarstvo finansija i Ministarstvo privrede pronadju način kako da poslodavce rasterete u periodu u kojem njihove radnice moraju da ostanu kod kuće sa decom.

"Neke majke mogu svoj posao raditi od kuće, ali je veliki broj onih koje to ne mogu – zdravstvene radnice, trgovkinje, frizerke, radnice u fabrikama. Da ove majke ne bi danas ili nakon prestanka vanrednog stanja ostale bez posla, država mora da nadje način kako da ohrabri poslodavce da to ne čine", rekla je narodna poslanica i osnivačica udrženja "Mame su zakon" Tatjana Macura, navodi se u saopštenju.

Ona je izrazila nadu i da takve ovakve odluke nisu posledica bahatosti poslodavaca, "već posledica ekonomske krize".

"Zato je jedno dublje razumevanje odnosa izmedju poslodavaca, zaposlenih samohranih majki, države i nadležnih ministarstava neophodno", istakla je Macura.

U saopštenju je ukazano da u Srbiji živi veliki broj samohranih majki koje nemaju kome da ostave svoju decu, a dobijaju pretnje otkazom ako se na svom poslu ne pojave u narednim danima.

U toku jučerašnjeg dana, kako je navedeno, mnoge su se obratile udruženju "Mame su zakon".

"Neke su majke našle rešenje u tome da decu povedu na posao – ispostaviće se, sigurne smo u to, da je to dugoročno neodrživo. Neke su morale da ostanu kod kuće jer rade u velikim kolektivima, a rad od kuće nije opcija zbog čega su im i već prvog dana vanrednog stanja upućene pretnje otkazom", piše u saopštenju udruženja "Mame su zakon".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.