PROFESOR USTAVNOG PRAVA OBJASNIO ZAŠTO GRAĐANI NE TREBA DA SE PLAŠE VANREDNOG STANJA: Ovo su detalji
Ilustracija, Foto: Printscreen

vanredne mere

PROFESOR USTAVNOG PRAVA OBJASNIO ZAŠTO GRAĐANI NE TREBA DA SE PLAŠE VANREDNOG STANJA: Ovo su detalji

Mere koje je na osnovu te odluke donela Vlada, važe najduže 90 dana

Objavljeno:

Vanredno stanje proglašava se kada javna opasnost ugrožava opstanak države ili građana, što predviđa član 200 Ustava Srbije, a kada Skupština nije u mogućnosti da se sastane, kao što je sada slučaj, odluku o tome zajedno donose predsednici Republike, Skupštine i Vlade, piše "Politika".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica parlamenta Maja Gojković i premijerka Ana Brnabić doneli su u nedelju, 15. marta, odluku o uvođenju vanrednog stanja radi sprečavanja širenja epidemije korona virusa.

Mere koje je na osnovu te odluke donela Vlada, važe najduže 90 dana, isto kao i odluka o vanrednom stanju, a potom je na isti period može produžiti Skupština.

"Građani ne treba da budu uplašeni, jer strože mere treba da obezbede da se u okolnostima opasnosti za zdravlje ponašamo u našem najboljem interesu i interesu drugih i da izbegnemo nered i paniku", kaže za list Vladan Petrov, profesor ustavnog prava i sudija Ustavnog suda.

"Po proglašenju vanrednog ili ratnog stranja, dozvoljena su odstupanja od ljudskih i manjinskih prava zajamčenih Ustavom, i to samo u obimu u kojem je to neophodno", navodi list član 202 Ustava Srbije.

Profesor Petrov navodi da sloboda kretanja neće biti prepuštena slobodnom odlučivanju građana, ali će njeno ograničavanje biti u njihovom interesu.

Kada je reč o ograničenju slobode medija, on pretpostavlja da mogu biti donete mere koje će obezbediti da mediji pružaju javnosti samo tačne i pravovremene informacije i sprečiti ih da iznose neistine i laži.

"Moguća su ograničenja koja će obezbediti da mediji ne iznose neproverene priče, već samo zvanična obaveštenja, kako se ne bi desilo da o virusu korona i njegovom širenju priča svako šta god hoće", rekao je profesor Petrov.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.