DOKTOR KON SE OGLASIO PO PITANJU ZABRANE RADA ŠKOLA I VRTIĆA: Sad je sve mnogo jasnije
Predrag Kon izjavio je danas da je zbog širenja korona virusa "sasvim izvesno uvodjenje zabrane rada školskih i predškolskih ustanova, Foto: Beta/Slobodan Miljević

neminovno

DOKTOR KON SE OGLASIO PO PITANJU ZABRANE RADA ŠKOLA I VRTIĆA: Sad je sve mnogo jasnije

Kon je gostujući u emisiji "Osvrt" na TV B92 rekao da je jasno da je korona virus u Srbiji u cirkulaciji

Objavljeno:

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je zbog širenja korona virusa "sasvim izvesno uvodjenje zabrane rada školskih i predškolskih ustanova", koji će početi ponovo da rade kada se za to steknu uslovi.

Kon je gostujući u emisiji "Osvrt" na TV B92 rekao da je jasno da je korona virus u Srbiji u cirkulaciji, ali da nije uzeo maha, čemu su doprinele mere samoizolacije, nadzora, i korišćenja dezinfekcionih sredstava, "koje su dale prilično visok rezultat i usporile prenošenje virusa".

"Nema dileme da ukoliko se zabrana (rada školskih i predškolskih ustanova) uvede odmah, što jeste jedna opcija, ali mora dovoljno dugo da traje sve dok ne počne da pada broj obolelih, da ne dozvolimo da naknadno pojačamo epidemiju", kazao je Kon i dodao da što se tiče rada restorana i kafića, oni spadaju u zabranu javnog okupljanja za više od 100 ljudi, a da se ova mera ne odnosi na njih.

Kon je rekao da se testovi na korona virus rade na osnovu kriterijuma, odnosno nad onima koji ispunjavaju uslove za sumnju da su zaraženi, kao i da su "na početku testiranja svi testirani bili negativni, dok je sada situacija da se na tri pacijenta koji se testiraju i budu negativni testira jedan koji bude pozitivan na korona virus".

"To će polako početi da raste ako prisutnost virusa bude veća. Za par nedelja očekujemo ozbiljan skok, nadamo se da neće ali ako se dešava u celoj Evropi, zašto ne i kod nas", rekao je Kon.

On je rekao da je "svaki dan bitan i da ako predjemo i drugu nedelju bez eksponencijalnog porasta znači da smo sistemski uspeli da suzbijemo (epidemiju) i da treba da nastavimo da tako radimo".

"Ako smo imali 46 (zaraženih) za deset dana, prosečno pet, šest dnevno, ako ne skočimo na duplo ili tri puta više u jednom danu došli smo do tog nekog željenog rezultata u prve dve nedelje", rekao je Kon.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.