MEDICINSKE SESTRE DOBILE BAŠ OZBILJNU POVIŠICU, BAŠ BAŠ: Poznato je kolika će im biti nova plata, UOPŠTE NIJE MALA
Foto: Shuterstock

uskoro

MEDICINSKE SESTRE DOBILE BAŠ OZBILJNU POVIŠICU, BAŠ BAŠ: Poznato je kolika će im biti nova plata, UOPŠTE NIJE MALA

Na deblje koverte mogu da računaju svi od vozača, stomatologa, sestara, pa do lekara specijalista

Objavljeno: 11:23h

SVIM zdravstvenim radnicima u Srbiji od 1. aprila plate će biti veće za 10 odsto i na taj način će im se, kako je naglasio predsednik Aleksandar Vučić, a Vlada Srbije u petak usvojila, država zahvaliti na veličanstvenom radu u borbi sa virusom korona.

Na deblje koverte mogu da računaju svi od vozača, stomatologa, sestara, pa do lekara specijalista. Takođe, Vlada je u petak utvrdila i 15. april kao dan kada će penzionerima biti isplaćena jednokratna pomoć od 4.000 dinara.

Poslednje povećanje zarada u zdravstvenom sektoru bilo je u novembru prošle, a stupilo je na snagu 1. januara ove godine, kada su zarade uvećane od osam do 15 odsto. Najveći postotak uvećanja tada je pripao medicinskim sestrama i iznosio je 15, dok su lekari dobili 10 procenata.

Prema sadašnjoj računici medicinske sestre u domovima zdravlja će umesto dosadašnjih 45.684 moći će da računaju na 50.252 dinara, one na odeljenju opšte bolnice imaće 52.329, dok će sestre u hitnoj pomoći, operacionim salama, na reanimaciji, onkologiji, psihijatriji ili infektivnom odeljenju ubuduće umesto 49.241 kući nositi 54.165 dinara.

Doktori medicine u domovima zdravlja su do Nove godine imali nešto manje od 70.000, zatim im je plata povećana na 76.870, a sada će dobiti još dodatnih gotovo 7.700 dinara i primaće 84.557. Specijalistima u domovima zdravlja će pripasti oko 76.000, na odeljenjima opštih bolnica zarada će im biti 76.732, dok će supspecijalistima i primarijusima na račune leći 10.000 dinara više i iznosiće gotovo 110.000. U hitnoj pomoći, operacionim salama, intenzivnoj nezi, onkologiji i infektivnoj koverte lekara specijalista biće takođe deblje i od aprila će iznositi 105.900 dinara.

Kako prenosi "Blic"Zoran Savić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, naglašava da su oni tražili od nadležnog ministarstva da razjasni na koga se najavljeno povećanje odnosi.

- Pozdravljamo ovaj potez, ali nam se čini da se on ne odnosi na sve zaposlene u zdravstvu - kaže Savić. - Pitanje je da li će pored vozača, koji su pomenuti, veće zarade imati i drugi nezdravstveni radnici. Da li su na spisku farmaceuti i biohemičari, šta je sa ostalima, recimo, spremačicama i servirkama.

On napominje da u kontaktu sa zaraženima virusom korona nisu samo lekari i sestre, već i radnici na pripremanju hrane, kao i oni koji spremaju bolničke prostorije.

VIŠE NOVCA I VOZAČIMA

UKOLIKO se povećanje odnosi na zaposlene u administraciji zdravstvenih ustanova, oni će umesto 33.208 dinara od aprila primati 36.520, tehničko osoblje sa trećim stepenom stručne spreme sa 29.236 imaće 32.159, dok će pravnicima, ekonomistima, socijalnim radnicima i svima sa fakultetskom diplomom zarada sada biti gotovo 67.000 dinara.

DRUGI SEKTORI

ZORAN Mihajlović, potpredsednik veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, kaže, za "Novosti", da svi radnici treba pristojno da zarađuju.

- Podržavam svako povećanje zarada i mislim da je to dobra odluka - kaže naš sagovornik. - Veliki teret u ovom trenutku podnose pored zdravstva i drugi sektori, poput prosvete i ne bi trebalo da se oni sada zaobilaze. Obuhvat radnika kojima plate moraju da budu veće trebalo bi da bude mnogo veći.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.