OBJAVLJEN BROJ OBOLELIH OD KORONAVIRUSA: U Srbiji je trenutno zaraženo 35 ljudi
Foto: Profimedia

NAJNOVIJA VEST

OBJAVLJEN BROJ OBOLELIH OD KORONAVIRUSA: U Srbiji je trenutno zaraženo 35 ljudi

Informacije sa sajta Ministarstva zdravlja prenosimo vam u celosti:

Objavljeno: 18:29h

Upravo su izašli najnoviji podaci vezani za broj zaraženih koronaviruom u našoj zemlji.

Informacije sa sajta Ministarstva zdravlja prenosimo vam u celosti:

U Republici Srbiji je do 18 časova 13. marta 2020. godine registrovano ukupno 35 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Do 18 časova 13. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 239 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od poslednjeg izveštaja do 18 časova, 13.03.2020. godine testirani su uzorci 25 osoba od kojih su 4 pozitivna i 21 negativan na novi korona virus.

Ministar Zlatibor Lončar saopštio je da su još četiri osobe zaražene koronavirusom, od te četiri, jedna osoba je hospitalizovana, ali nije u teškom stanju i nije na respiratoru.

- Što se tiče Beograda imamo 10 pacijenata, u Nišu 6, nijedan nije u teškom stanju, nijedan nije na respiratoru, primaju adekvatnu terapiju, mnogi se osećaju bolje nego prethodnih dana.

- 5 pacijenata, 4 na Infektivnom odeljenju KC Vojvodina, od toga 2 pacijenta su znatno bolje, jedan i dalje u teškom stanju. Četrvrti pacijent koji je prebačen iz Opšte bolnice u Kikindi, nije na respiratoru, on se prati 24 sata. Pacijent koji je primljen u bolnici u Pančevo bolje nego što je bio juče - rekao je doktor Bojković.

Prof. dr sc. med. Mijomir Pelemiš, infektolog, rekao je da za ovu bolest ne postoji specifična terapija.

- Ni za jedan virus nije otkriven lek koji ubija neki virus. Za ovaj virus niko nema lek koji usporava njegove delovanje. Koristi se takozvana eksperimentalna terapija, postojeći antivirusni lekovi koji se koriste za lečenje drugih bolesti poput AIDS-a, ebole...Ispituju se neki lekovi, ali nigde nema u svetu leka za ovaj virus – rekao je Pelemiš.

Nema specifične terapije za ovaj virus, istakao je on.

Lončar je rekao da je država od prvog dana odlučila da poštuje ono što kaže struka.

- Tako smo radili i danas, obavili smo sastanak sa našim najeminentnijim stručnjacima. Kada imate ovakvu situaciju, preti vam opasnost da se proširi i da uđete u epidemiju... Svaki dobijen dan je ogroman, molim građane da to shvate. U stadijumu smo da se borimo za svaki dan i to radimo jer slušamo struku i želimo sve da zaštitimo – naglasio je ministar.

On je građane zamolio za poverenje i razumevanje.

- I moja deca idu u školu. Škola „Ruđer Bošković“ ne obustavlja nastavu to je informacija od pre 10 minuta – istakao je Lončar.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.