DA LI JE BELA MAGIJA ĐAVOLJA RABOTA? Zašto se u Srbiji pribegava ovoj vrsti vračanja i kada zatražiti pomoć?
Magijske radnje / Ilustracija, Foto: Profimedia

OVO NISTE ZNALI

DA LI JE BELA MAGIJA ĐAVOLJA RABOTA? Zašto se u Srbiji pribegava ovoj vrsti vračanja i kada zatražiti pomoć?

Vračanje, bajanje i verovanje u “neke više sile” oduvek je bilo prisutno u srpskom narodu

Objavljeno:

Napomena: Ovaj tekst ima za cilj da prikaže jednu pojavu u našem društvu, koja postoji odvajkada i nije nikakvo pozivanje, niti podržavanje magijskih radnji i vradžbina bilo koje vrste. Ukoliko imate neke nedoumice u vezi sa ovom temom, obratite se vašem parohijskom svešteniku ili nekom drugom crkvenom licu.

Svi smo čuli za magiju i njene najpoznatije kontrastne varijante: crnu i belu. Za crnu je svima jasno da donosi zlo i negativnu energiju onome na koga je bačena. Šta je onda bela magija i da li njena upotreba može da ima pozitivne karakteristike budući da je i ona vrsta natprirodnog?

Vračanje, bajanje i verovanje u “neke više sile” oduvek je bilo prisutno u srpskom narodu. Кao kontrast crnoj magiji koja ima loše posledice i koristi se iz zlobe i pakosti, pojavila se bela magija u svojstvu zaštite. Na običnog, neupućenog, čoveka, kažu beli magovi, odasvud vreba sam nečastivi i njegova armija. Ova bića imaju najsnažniji efekat na duhovno neizgrađene ličnosti, prvenstveno na decu. Najveći problem nastaje kada vam drugo ljudsko biće nanosi zlo posredstvom prizivanja demonskih sila. U takvim situacijama na našim prostorima pribegava se beloj magiji, ne bi li umanjila ili potpuno uništila bačenu negativnu energiju.

Pitanje shvatanja bele magije i njenih svojstava često završava u ćorsokaku. Budući da se i sama služi “tajnim silama” većina i nju tumači kao negativnu samim tim što je u sukobu sa prirodom tj. zato što se služi natprirodnim sredstvima. Iako je njen osnovni cilj da umanji dejstvo zlih čini, crkva je strogo kritikuje. Prema shvatanju sveštenih lica i ova vrsta magije je samo još jedna od prevara Satane, verovatno još lukavija od crne.

Ne postoje pisani dokazi o poreklu bele magije, ali njen nastanak se najčešće vezuje za srednji vek. U ovom periodu aktivnosti crnih magova bile su najizraženije što je prirodno prouzrokovalo potragu za zaštitom i “lekom”. Pojavljuju se prvi recepti tj. formule za skidanje kletvi i zlih čini. Beli magovi usled mračnog srednjeg veka i svih nedaća koje je sa sobom nosio, postaju izuzetno traženi. Ipak, crkva će ih progoniti i pođednako kažnjavati kao i pristalice crne magije – spaljivanjem na lomači.

I pored strogog protivljenja crkve, bela magija najviše se koristi upravo rekvizitima koji imaju veze sa religijom. Na prvom mestu za rituale se koristi krst da bi obezbedio pomoć Boga, sveća koja aludira na slavsku, bosiljak i tamjan koji štite od đavolskih uticaja. Ponekada se upotrebljava i vino jer, kao i u hrišćanstvu, predstavlja Hristovu krv. Pored toga česti su noževi jer treba da preseku zle čini i voda koja je tu da opere osobu pod dejstvom crne magije. Nisu retki ni katanci, suve crvene paprike i med. I, naravno, sve to uz pratnju rituala i bajalice koja u stvari simbolično zamenjuje molitvu.

Obe vrste magije i magova upućenih u njihove tajne, održale su se do danas. Na prostoru Balkana veruje se da je aktivnost crne magije najjača u vreme punog meseca kada je najpotrebnije ispoštovati određene procedure. Jedna od njih je praksa da se ogledala u toku noći moraju pokrivati. U njima, neki zalutali duh, može da se “pronađe” i neće želeti da napusti kuću. Ako se to, pak, dogodi, potrebno je potražiti pomoć belog maga. Prema njihovoj tvrdnji, ovo je samo jedna od brojnih opasnosti koje vrebaju pod dejstvom nečastivog koji ne bira pomoćnike, ni sredstva…

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Opanak)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.