NE BUDI GOVEDO, PROČITAJ I INFORMIŠI SE: Kaća iz Zrenjanina živi u Italiji, ovo je njen APEL SVIMA ZBOG KORONE
Kaća Pralica, Foto: Privatna arhiva

PREDUZMITE SVE MERE ZAŠTITE

NE BUDI GOVEDO, PROČITAJ I INFORMIŠI SE: Kaća iz Zrenjanina živi u Italiji, ovo je njen APEL SVIMA ZBOG KORONE

Ne bojimo se više samo od oboljenja nego i od manjka mesta na intenzivnoj nezi

Objavljeno:

Kaća Pralica, devojka iz Zrenjanina, poslednjih pet godina, od kako je upisala filološki fakultet u Bariju, živi u Italiji. Na jugu zemlje u gradiću Putignano u opštini Bari sa Kaćom su još i njena mama i tetka. Kaća je rođena u Ečki, gde joj i sada žive tata i baka.

Ona se na društvenim mrežama, ali i medijima, obratila sa kratkim apelom, sa ciljem da apeluje na građane Srbije, među kojima su i njeni tata i baka, da ozbiljno shvate korona virus i da preduzmu sve mere kako bi se zaštitili.

Tako je napisala sledeće:

- Ovo je moj apel svim mojim prijateljima u Srbiji!!! Znam da će mnogi od vas sada reći šta vam može korona virus, al' evo pisem vam o situaciji iz Italije,iz naše perspektive.

- Od 10 zaraženih slučajeva do 10.000 došli smo u roku od samo par dana zbog svoje lakoće prenošenja. Cela Italija je pre tri dana postala crvena zona i svi smo u karantinu. Naše kretanje je ograničeno i dozvoljeno je samo u hitnim slučajevima (zdravstvenim ili da bismo kupili namirnice), sa potrebnom "opremom" kao što su rukavice od lateksa i maske za lice. Nije nam dozvoljeno kretanje ni do obližnjih mesta, bilo kojim prevoznim sredstvom, čak ni sopstvenim kolima.

- A nakon svih ovih mera, ako se broj zaraženih ne smanji u roku od par dana nećemo moći više ni namirnice da kupujemo, biće isključivo zabranjeno izlaziti iz stana osim kada ćemo izlaziti samo da preuzmemo paket namirnica koji će nam donositi vojne snage.

Ne bojimo se više samo od oboljenja nego i od manjka mesta na intenzivnoj nezi (koje je obavezno za obolele od korone, a ovde već, nažalost, osobe umesto da leže u sobama leže po hodnicima), od potencijalne inflacije (koja će nas verovatno zadesiti posle svega ovoga) i od pada ekonomije ( s obzirom da su sve aktivnosti odložene, a škole, fakulteti i lokali striktno zatvoreni).

- Apelujem na sve vas da se na vreme "naoružate" sredstvima za dezinfekciju, -dok još imate mogućnosti, jer ovde ih više nema s obzirom da je uvoz smanjen na minimum.

I apelujem da, ako imate simptome gripa, suvog kašlja i temperature ostanete u vašim kućama i smanjite maksimalno kontakte sa bilo kojom osobom vama bliskom. Ako ne zbog vas, bar zbog vaših baka i deka koji su target ovog virusa i najpodlozniji smrti. Zbog tog vašeg druga/drugarice/bliznjeg/roditelja koji ima ili je imao kancerogene bolesti, ili bilo koju drugu tešku bolest.

- Prvenstvo zbog vas. Ovde je strah od zaraze ostao u drugom planu, narod se boji šta će biti posle, sta će ostati od naše ekonomske i sanitarne situacije. Ne dozvolite da se opet ponovi inflacija koja je pre samo dve decenije nestala iz naše zemlje i sasecite koronu u korenu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.