LEUKEMIJA UBIJA JAČE NEGO ŠTO KORONA DIVLJA: Ovaj apel OBAVEZNO MORATE DA PROČITATE, potrebni smo Snežani (FOTO)
Trebamo Snežani, Foto: Facebook/Leuka

VAŽNO JE

LEUKEMIJA UBIJA JAČE NEGO ŠTO KORONA DIVLJA: Ovaj apel OBAVEZNO MORATE DA PROČITATE, potrebni smo Snežani (FOTO)

Širite dalje

Objavljeno:

Na društvenim mrežama i dalje je najaktuelnija tema, kao i danima unazad - korona virus.

Tako sve druge teme padaju u zapećak, iako, složićemo se, imamo još pacijenata.

I dalje je u Srbiji mnogo ljudi koji se bore sa malignim oboljenjima. Tako je čovek koji je četiri puta pobedio leukemiju napisao status o Snežani Damjanović, koja se bori sa istom strašnom bolešću. Podsetio je na opaku bolest koja ubija, ali i na sve načine na koje se i protiv nje može boriti.

Apel vam prenosimo u celosti:

Ova objava ima male šanse na uspeh. Ona se ne bavi Koronom. Samim tim, u ovo vreme, kada Korona divlja i virtuelnim, a ne samo ovozemaljskim svetom, šanse su jako male. Ali ja moram da je napišem. Korona divlja. Leukemija i dalje ubija.

I ubijaće. Ako je ne zaustavimo. Ovo je način. I zato ja moram da ovo pišem. I da se nadam. Da se nadam da će doći do onih kojima je namenjena. A namenjena je vama koji ste AB krvna grupa. Vi mi trebate. Tačnije vaši trombociti. Trebaju mi za Snežanu. Ona je iz Banja Luke, kao i Lazarka. Obe su sada na odeljenju. Ne znam da li su u istoj sobi. Pretpostavljam da jesu. Obe nemaju nikoga u Beogradu. Osim Leuke. I Leuka mora da nađe trombocite. Sada u ovo smutno vreme. U vreme Korone. Da, ostaće zapamćeno kao takvo, vreme Korone. Za Lazarku najverovatnije imam dovoljno davalaca. Najverovatnije, ne sigurno. Zato, ako ste Nulta krvna grupa, javite se. Možda nam zatrebate. Za Snežanu nemam. Nemam više nikoga. Imao sam dva davaoca. Oba su već dala. Ovo pišem u četvrtak veče. U ponedeljak imam zakazan termin za davanje trombocita. I NIKOGA koga mogu da pozovem. APSOLUTNO NIKOGA. Ako nemam ja, nema ni Snežana. Nema trombocita.

Leukemija se već smeška. Eto lake žrtve. Nezaštićene. Bez trombocita, Snežanin život visi o koncu. Najtanjem koji možete zamisliti. Bukvalno. U ovo ludo vreme. Vreme Korone. Odlučio sam. Neću da pišem o Snežani, o njenoj porodici, njenom mužu, o dve ćerke i četvoro unučadi. O tome koliko im znači i koliko im treba. O ljuljašci u dvorištu koje je za svoje unuke sa mužem napravila. O brvnari u voćnjaku u koji ih vodi. O ribi za Svetog Nikolu. O letovanjima sa unucima. Vraćanju iz obdaništa, Snežana na biciklu, a unuka na trotinetu. O toj neizmernoj ljubavi. Neću, iako sam video sve to na slikama. Video jesam, da prenesem ne umem. A o čemu da pišem.

Mogu samo o jednom. O mom beznađu. O mom strahu od ponedeljka, i svih ostalih dana u iduće dve nedelje. O tome da ću morati Snežani, njenom mužu Spasoju, lekarima na Klinici i u Zavodu da kažem, NEMAM NIKOGA.

Nemam davaoca za Snežanu. Nisam se nikad predao. Neću ni sad. Tražiću davaoce. Pisaću objave, okretati telefone. I verovaću da ću ih naći. Moram da verujem. I verujem. Verujem u moj Beograd. Nikad nije izneverio. Neće ni sad. Nećete. Znam to. Znam da ćete se javiti. Jednostavno znam. To je to. Nemam više šta da kažem, da napišem. To je to.

I za kraj...

Ako ste krvna grupa AB, nije bitan Rh faktor. Ako niste prehlađeni. Ako niste bili prehlađeni u zadnih 15 dana. Ako ne pijete NIKAKVE lekove. Za žene je dodatni uslov da nisu imale trudnoće(antitela koja se tada stvaraju u organizmu, mogu da naškode pacijentu, koji bi dobio takve trombocite) i žene moraju da imaju više od 65 kilograma, javite nam se na telefon: 063-304-138 Peđa Slijepčević Ili pošaljite poruku u inboks.

Jako je važno da se javite, ne da odete direktno u Zavod. Javite se da koordiniramo odlaske, jer je procedura davanja takva da je koordinacija između lekara, Zavoda i vas važna. Vašim direktnim odlaskom stvarate nepotrebnu gužvu u Zavodu i otežavate rad. Zato vas još jednom molim da se pre odlaska javite i mi ćemo vam zakazati termin. Peđa Leuka P.S. Jako je važno da podelite.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.