AKO POSUMNJATE NA KORONA VIRUS, OVO JE PRVA STVAR KOJU MORATE DA URADITE: Tačno se zna KO MORA DA SE TESTIRA
Foto: EPA/Igor Petyx

PROČITAJTE OBAVEZNO!

AKO POSUMNJATE NA KORONA VIRUS, OVO JE PRVA STVAR KOJU MORATE DA URADITE: Tačno se zna KO MORA DA SE TESTIRA

Stručnjaci su ovo potvrdili!

Objavljeno: 15:37h

Uprkos tome što se uvećava broj zaraženih virusom korona u Srbiji, osobe koje su boravile u inostranstvu ili su bile u kontaktu sa strancima, i dalje se, u proceni rizika od obolevanja, tretiraju kao najrizičnija grupa, potvrdili su u sredu stručnjaci za "Novosti".

Doktor Ivana Begović Lazarević, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Beograda, kaže da broj zaraženih u Srbiji još nije veliki u odnosu na druge zemlje, ali da se mora poštovati utvđeni plan postupanja u slučaju sumnje na kovid-19.

Svako ko zbog tegoba koje su karakteristične za infekciju virusom korona posumnja da je zaražen, ne bi trebalo da odlazi u dom zdravlja ili druge zdravstvene ustanove, nego da se prvo javi telefonom dežurnoj epidemiološkoj službi.

- Osobama koje se jave na broj dežurnih ustanova, dežurni epidemiolog postavljaće unapred utvrđena pitanja - kaže dr Begović Lazarević. - Ona se odnose na tegobe, tipične i netipične simtome, opšte stanje organizma, ali i istoriju kontakata i kretanja.

Svako ko je boravio u zemljama pogođenim epidemijom, ili bio u kontaktu sa osobama koje dolaze iz tih zemalja, to obavezno treba i da prijavi. Prećutkivanjem tog podatka potencijalno ugrožava i sebe, u smislu da se na vreme ne posumnja na kovid-19 i pored zdravstvenih tegoba, na sve sa kojima dolazi u kontakt može da proširi infekciju.

- Jedno od obaveznih pitanja koje postavlja epidemiolog jeste da li je osoba koja sumnja na virus boravila nekim u zdravstvenim ustanovama, na većim skupovima i na mestima koja posećuju osobe iz različitih delova sveta - kaže dr Begović Lazarević.

Ko treba da se testira?

O tome ko treba da se testira odlučuju stručnjaci na osnovu tegoba i istorije kontakata i kretanja. Osobe koje su bile u kontaktu sa stranim državljanima, a nemaju nikave simtome bolesti, nemaju potrebe za testiranjem, a pogotovo se ne preporučuje testiranje na svoju ruku u retkim privatnim ustanovama koje su uvele ovaj test. Planom odbrane od virusa korona precizirano je za celu Srbiju u kojim ustanovama se obavlja testiranje.

Tu su uglavnom infektivne klinike i zavodi za javno zdravlje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.