REAKCIJA NA KORONAVIRUS: Ministarstvo zdravlja raspisalo hitnu nabavku respiratora
Bolnica / Ilustracija, Foto: Dragana Udovičić

nabavka je neophodna

REAKCIJA NA KORONAVIRUS: Ministarstvo zdravlja raspisalo hitnu nabavku respiratora

Poziv za podnošenje ponude upućen je na adrese pet firmi, a rok za dostavljanje ponuda je petak, 13. mart

Objavljeno: 15:41h

Ministarstvo zdravlja raspisalo je u sredu hitnu javnu nabavku 15 respiratora koji će biti dostavljeni Kliničkom centru Srbije i drugim zdravstvenim ustanovama u zavisnosti od širenja epidemije koronavirusa.

Ministarstvo je hitnu nabavku raspisalo na osnovu preporuke Svetske zdravstvene organizacije i radne grupe Instituta za javno zdravlje Srbije "dr Milan Jovanović Batut", navodi se na sajtu Ministarstva zdravlja.

Dodaje se da je hitna nabavka neophodna imajući u vidu da je Gradski zavod za javno zdravlje prijavio epidemiju gripa u Beogradu, ali i zbog koronavirusa koji je odbor za vanredne situacije proglasio "javno - zdravstvenom pretnjom od međunarodnog značaja".

Poziv za podnošenje ponude upućen je na adrese pet firmi, a rok za dostavljanje ponuda je petak, 13. mart.

"S obzirom na činjenicu da se radi o izuzetnoj hitnosti koja je posledica nepredviđenog događaja (odnosno aktuelne epidemiološke situacije) čije nastupanje ni u kom slučaju nije zavisilo od volje naručioca… isti nije u mogućnosti da postupi u rokovima određenim za otvoreni postupak", navodi se u obrazloženju poziva za dostavljanje ponude.

Javnost već nekoliko dana ne može da sazna tačan broj respiratora u Srbiji, a odgovor na to pitanje izbegavali su da daju kako zvnaičnici medicinskih ustanova, tako i javni funcioneri.

Predsednik Aleksndar Vučić je na konferenciji za medije u sredu kazao da "respiratora ima dovoljno".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.