OVO SU NAJOPASNIJI MITOVI O KORONAVIRUSU: Nikako ne verujte u to!
ilustracija, Foto: Profimedia

ne verujte svemu što čujete

OVO SU NAJOPASNIJI MITOVI O KORONAVIRUSU: Nikako ne verujte u to!

Razmislite dvaput pre nego što odlučite u šta ćete da verujete

Objavljeno:

U nastavku stručnjaci otkrivaju u koje laži bi trebalo da prestanete da verujete:

MIT: TO JE NAJOPASNIJI VIRUS NA SVIETU

Puno je drugih virusa koji imaju višu stopu smrtnosti od koronavirusa, prema rečima Ashish Sharama, lekara iz medicinskog centra Arizona čak je i grip opasniji jer ju puno više ljudi u godini dobije. Prema podacima ovogodišnja je sezona gripe zahvatila samo u Americi između 26-36 miliona ljudi. Takođe, virus Ebole je imao puno višu stopu smrtnosti, ako upoređujem​o​ s koronavirusom.

MIT: KORONAVIRUS SE POJAVIO ZBOG SUPE OD ŠIŠMIŠA

Nema dokaza koji bi podupirali ovu tvrdnju, iako je istina da se ovaj virus može pronaći kod šišmiša. Dr. Sharma ipak naglašava kako postoje glasine i to zbog videa koji je snimljen 2016. u Australiji , a u njemu vlogger jede supu od šišmiša te je on ponovno pušten u opticaj nakon pojave virusa i tako izazvao razne reakcije.

Nema dokaza da hrana može biti izvor zaraze koronavirusom! Ipak, budite oprezni

MIT: POSTOJE LEKOVI KOJI POMAŽU

Ne postoji virus koji s​​e​ ​može tretirati lekovima, a koronavirus se tu ne izdvaja. Pomoći vam može sve što koristite kod bilo kojeg​ ​virusnog oboljenja a to je tekućina, odmor i "izolacija" u domu kako se ne bi zarazio niko od prijatelja ili suseda.

MIT: AKO SE ​"OKUPATE" ALKOHOLOM MOŽETE SPREČITI INFEKCIJU

Neke osobe veruju da je ovo tačno, da će alkohol i dezinfekcijska sredstva mogu sprečiti zarazu,​ ​ali prema rečima dr. Frederick Davisa virus ulazi u organizam putem nosa ili usne šupljine pa dezinfekcijska sredstva neće pomoći.

MIT: KINESKI RESTORANI SU OPASNI

Iako su doživeli veliki pad u broju posetilaca, stručnjaci se slažu u jednom – nema razloga da ih izbegavate. "Virus nije rasist, a vi isto ne biste trebali biti", kaže dr. Caesar Djavaherian, iz San Francisca.

Upozorenje: Sredstvo za dezinfekciju ruku vas ne štiti koliko ste mislili!

MIT: PAKETI IZ DRUGIH DRŽAVA MOGU BITI KOBNI

I dalje traje proučavanje ovog virusa i načina na koji utiče na ljude. Većina virusa, poput koronavirusa, se ne zadržava na površini duže vreme, pojašnjava dr. Bhayani.

MIT: NE SMETE PUTOVATI NIGDJE

Izdata su upozorenja vezana za putovanja u krajeve gde vlada epidemija, ali se ne odnose na mesta koja nisu zahvaćena virusom. Istina je da WHO (Svetska zdravstvena organizacija) savetuje da se ukinu zabrane izlaska iz zemlje jer su se pokazale uzaludnim kad je u pitanju širenje epidemije. Ipak, ako ste bolesni, ne biste trebali napuštati zemlju, savetuje WHO.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Ordinacija.vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.