IZADATE PREPORUKE ZA FIRME U SLUČAJU DA ZAPOSLENI ZARAZI! Evo detaljne PROCEDURE!
Koronavirus u firmama, ilustracija, Foto: Profimedia

HITNO

IZADATE PREPORUKE ZA FIRME U SLUČAJU DA ZAPOSLENI ZARAZI! Evo detaljne PROCEDURE!

"Obavlja se dezinfekcija prostora u kome je boravila zaražena osoba i kompanija nastavlja dalje sa radom", pojasnila je ona

Objavljeno:

Pojava novog korona virusa u Srbiji pokrenula je i pitanje kako da se ponašaju kompanije ukoliko se desi da u "svojim redovima" imaju zaraženog pacijenta.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" kaže da ukoliko zaposleni na radnom mestu dobije simptome respiratorne infekcije, a bio je u području gde ima zaraženih novim korona virusom, potrebno je da ga odmah izoluju u posebnu prostoriju i da pozovu nadležnu epidemiološku službu.

"Sve osobe koje imaju respiratorne infekcije, a bile su u zemlji intenzivne transmisije virusa, ne treba da idu kod lekara same. Potrebno je da se obavesti nadležna epidemiološka služba koja će uputiti prevozno sredstvo i takav pacijent će biti zbrinut u nadležnoj zdravstvenoj ustanovi", kaže Kisić Tepavčević za Tanjug.

Ukoliko se desi da među zaposlenima ima zaraženih, utvrđuje se s kim je sve ta osoba bila u kontaktu. Oni koji su sa pacijentom bili na razdaljini od jednog metra stavljaju se pod zdravstveni nadzor od 14 dana.

"Obavlja se dezinfekcija prostora u kome je boravila zaražena osoba i kompanija nastavlja dalje sa radom", pojasnila je ona.

Kako kaže, sve firme treba da sprovode opšte mere prevencije, da se što češće provetravaju prostorije, izbegavaju socijalni kontakti na udaljenosti od jedanog metra, da se izbegavaju ljubljenja, čak i rukovanja, održava higijena ruku.

Podseća da se novi korona virus prenosi kapljičnim putem, ali i da se zaraza može preneti kontaminiranim rukama i predmetima.

Podseća da je u sezoni pandemijskog svinjskog gripa 2009/10 u Srbiji na bolničkom lečenju bila 6.021 osoba, a da je umrlo 137 ljudi i da je smrtnost tada bila 2,3 odsto.

"To je najbolji pokazatelj šta se dešava kada novi virus dođe u populaciju i kakvo je obolevanje. Svinjski grip je dominantan soj i ove sezone, ali se nalazi u sastavu vakcine i zato nema masovnog obolevanja", zaključila je ona.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.