U NIŠU VLADA NESTAŠICA MASKI: Evo šta kažu NADLEŽNI
Maske za lice, Foto: Printscreen

nestašica

U NIŠU VLADA NESTAŠICA MASKI: Evo šta kažu NADLEŽNI

Klinički centar Niš je, dodali su, prosledio i određene količine zaliha zdravstvenim ustanovama na jugu Srbije

Objavljeno:

U apotekama u Nišu vlada nestašica maski, ali Dom zdravlja i Klinički centar u Nišu imaju ih sasvim dovoljno, saznaje agencija Beta u tim zdravstvenim ustanovama.

U niškom Domu zdravlja kazali su da imaju dovoljno maski za sve zaposlene, a pacijenti koji dolaze na pregled i lečenje mogu da dobiju maske besplatno na info pultu ili šalterima. Prema rečima nadležnih u KC Niš ta zdravstvena ustanova imala je već od ranije spremljene zalihe, a Ministarstvo zdravlja im je dodatno dopremilo nove zalihe.

Klinički centar Niš je, dodali su, prosledio i određene količine zaliha zdravstvenim ustanovama na jugu Srbije.

U apotekama u Nišu, međutim, maske uglavnom ne mogu da se kupe. Većina apotekara kaže da ne mogu da ih nabave jer ih nema na tržištu, dok tek po koji apotekar kaže da je nedavno uspeo da nabavi manju količinu maski za višekratnu upotrebu, ali da su prodate za svega par sati.

Vlasnici apoteka za sada nemaju odgovor kada će građani Niša ponovo moći da kupe maske, a jedan od njih smatra da to sigurno neće biti do kraja nedelje jer su proizvodjači angažovani pre svega na proizvodnji maski za zdravstvene ustanove.

Apotekar, koji je želeo da ostane anononiman rekao je agenciji Beta da je nestašica maski na tržištu posledica toga što su proizvođači, dok priča o koronavirusu nije postala aktuelna i kod nas, izvezli maske jer su im strani kupci ponudili odličnu cenu.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je na nedavno održanom sastanku Saveta za zdravstvo grada Niša da se ne treba plašiti i strahovati što maski trenutno nema ili nema dovoljno.

"U toku je isporuka i dva domaća proizvođača dobila su zadatak da proizvedu dovoljno maski za građanstvo. Maske i kod gripa i kod korona virusa predstavljaju neku zaštitu, ali ne apsolutnu", istakao je Tiodorović.

Na području juga Srbije za sada nema obolelih od koronavirusa, mada je više desetina građana bila pod nadozorom zbog sumnje da su oboleli od te bolesti.

Iz zdravstvenih ustanova u Nišu stigla su uveravanja da su spremne za adekvatno i blagovoremeno reagovanje u slučaju da se jave oboleli od koronavirusa.

Dom zdravlja u Nišu je proteklih dana vidno obeležio ordinaciju za izolaciju u koju treba da se jave pacijenti koji imaju povišenu temperatu, bol u grlu, kašlju, kijaju i malaksali su. U toj zdravstvenoj ustanovi su rekli da su prošle nedelje imali jedan sumnjivi slučaj i da je pacijentkinja stavljena u izolaciju, ali je naknadno utvrđeno da je njen nalaz uredan i da nije obolela od koronavirusa.

Na Infektivnoj klinici u Nišu postoji već obezbeđen prostor gde bi se oboleli smestili, njih prvih nekoliko desetina, a kako je rečeno na sednici Saveta za zdravlje infektolozi mogu po potrebi da isprazne i druga odeljenja za smeštaj obolelih.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.