VAŽNO OBAVEŠTENJE NADLEŽNIH ZDRAVSTVENIH SLUŽBI POVODOM KORONAVIRUSA: Građani, obavezno prijavite ovo!
Foto: Printscreen

koronavirus

VAŽNO OBAVEŠTENJE NADLEŽNIH ZDRAVSTVENIH SLUŽBI POVODOM KORONAVIRUSA: Građani, obavezno prijavite ovo!

Zdravstveno stanje biznismena iz Bačke Topole I. Đ. (43), prve osobe u Srbiji kod koje je potvrđen virus korona, stabilno je i on je pod stalnim nadzorom lekara u KC Vojvodina u Novom Sadu

Objavljeno:

Kako ističe pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, pacijentu su dostupni svi lekovi koji su na raspolaganju u Srbiji i svetu, dok su, kako je istakao, domaći stručnjaci u stalnom kontaktu s kolegama iz drugih zemalja koji su imali iskustvo s ovim virusom.

- Vrlo je važno da se kontakti ne kriju i da krug bude zatvoren. To ne znači da je zaražen neko s kim je oboleli bio u kontaktu pre mesec dana ili ga je sreo na ulici - objasnio je Gojković.

Članovi porodice I. Đ. i njegovi prijatelji nemaju simptome virusa. Međutim, zabrinuti su za zdravlje obolelog i, kako kažu, sa zebnjom prate vesti o njegovom stanju. Siptome virusa nemaju ni doktorka i još šest medicinskih radnika koji su u kućnoj izolaciji zbog kontakta sa zaraženim Topolčaninom.

- Medicinari se dobro osećaju i zasada nemaju simptome virusa korona. Verujemo da ih neće ni imati i da će brzo izaći iz izolacije - saznajemo od upućenih.

Za to vreme, na ulicama Bačke Topole i Subotice nema panike zbog virusa korona, ali su građani sa velikom ozbiljnošću shvatili mere prevencije. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da u ovom trenutku nema potrebe za otkazivanjem velikih javnih događaja zbog virusa.

- Ja ne odlučujem o tome. Kao predsednica Vlade ja pratim preporuke stručnih organa, resornog ministarstva, stručnih službi. U ovom trenutku nema potrebe za otkazivanjem takvih događaja, ako bude potrebe mi ćemo zaista odgovoriti na to odmah - rekla je Brnabićeva novinarima u Beogradu.

Naglasila je i da stručne službe rade svaki dan, i da će, ako bude bilo potrebe, država reagovati.

U Srbiji, pored I. Đ., do zaključenja ovog broja, nije bilo novih potvrđenih slučajeva zaraženih virusom korona. Od poslednjeg izveštaja Ministarstva zdravlja, u nedelju od osam do 18 časova, testirani su uzorci još tri osobe koji su bili negativni. Istovremeno, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta "Torlak" testirane su ukupno 94 osobe.

Novih obolelih od virusa korona nema ni u Republici Srpskoj. Trenutno je pod zdravstvenim nadzorom 221 osoba, a sve su doputovale iz područja zahvaćenih novim vurusom. Tri osobe kod kojih je otkriven ovaj virus su u bolnici i svi su, potvrđuju nadležni, zbrinuti.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.