DA LI JE PORODIČNO NASILJE SUZBIJENO NOVIM ZAKONOM? Ovo je prva istina o tome što se dešava iza zavorenih vrata!
ilustracija, Foto: Profimedia

oprez

DA LI JE PORODIČNO NASILJE SUZBIJENO NOVIM ZAKONOM? Ovo je prva istina o tome što se dešava iza zavorenih vrata!

Broj slučaja nasilja u porodici konstantno raste

Objavljeno:

Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je da su od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, 1. juna 2017, do kraja januara ove godine nadležni organi razmotrili više od 132.600 slučajeva porodičnog nasilja.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, u istom periodu predloga za produženje hitne mere od strana nadležnih tužilaštava bilo je 46.690, a sudovi su usvojili te predloge u 45.994 slučaja.

Takođe je izrađeno 39.004 individualnih planova podrške i zaštite žrtavama nasilja u porodici, a njihov broj se iz godine u godinu povećava, što je, ističe Ministarstvo, od posebnog značaja, jer se ovim planovima predviđaju konkretne mere zaštite i podrške žrtvi usklađene sa njenim potrebama.

U saopštenju se navodi i da se analizom podataka rada nadležnih institucija za primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici može uvideti da se broj podnetih predloga za produženje hitne mere iz godine u godinu povećava.

Kada je reč o broju razmotrenih slučajeva i taj broj iz godine u godinu raste, te je tako za osam meseci prve godine primene zakona razmotreno 29.391 prijavljena slučaja, za osam meseci druge godine primene razmotreno 31.900 prijavljenih slučajeva, dok je za osam meseci treće godine razmotreno čak 36.456 prijavljenih slučajeva.

U saopštenju Ministarstva pravde dodaje se i da je Srbija uskladila svoje zakonodavstvo sa Istanbulskom konvencijom i uvela četiri nova krivična dela u cilju unapređenja krivično-pravne zaštite žena.

"Nasilje u porodici i nasilje nad ženama je pojava s kojim se suočavaju sve države sveta. Ovaj fenomen zahteva reakciju čitave države. Navedeni podaci ukazuju da je država Srbija odlučna u rešavanju ovog pitanja i da žrtve sve više veruju u rad institucija, da su osnažene i da nasilje više prijavljuju", ističe se u saopštenju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.