SVAKO KO IMA TEMPERATURU TREBA DA NOSI MASKU! Korona virus je stigao u Srbiju, a ovo su SAVETI STRUČNJAKA
Koronavirus / Ilustracija, Foto: Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

oprez

SVAKO KO IMA TEMPERATURU TREBA DA NOSI MASKU! Korona virus je stigao u Srbiju, a ovo su SAVETI STRUČNJAKA

Savet o nošenju maski, čak i u kući, važi i kada je u pitanju grip, a sada, kada je prvi slučaj korona virusa zabeležen u Srbiji, mere opreza moraju biti još rigoroznija

Objavljeno:

"Svako ko ima temperaturu trebalo bi da bude svestan da predstavlja opasnost za druge i da ih zaštiti od sebe, koristeći masku. Protivepidemijske mere u takvim slučajevima trebalo bi primeniti i u kući, svako od ukućana da koristi svoj pribor, svoj peškir i da nosi masku", rekao je nedavno za "Blic" higijenolog dr Goran Belojević, a ovaj savet posebno je važno imati na umu, sada kada je prvi slučaj korona virusa registrovan i u našoj zemlji.

Savet o nošenju maski, čak i u kući, važi i kada je u pitanju grip, a sada, kada je prvi slučaj korona virusa zabeležen u Srbiji, mere opreza moraju biti još rigoroznije.

Izbegavajte bespotreban boravak u grupama, tu se virus širi nezadrživo, rekao je doktor Belojević, te napomenuo i da su obične hirurške maske svakako bolje od nekorišćenja maske uopšte, ali i da što je kvalitetnija i skuplja, to će zaštita koju maska pruža biti veća.

Tako građani mogu u apotekama da potraže "masku protiv virusa", kaže naš sagovornik.

Ljudi širom sveta grabe maske

Međutim, pre desetak dana bilo je prilično teško naći hirurške maske u apotekama, a zatim su nadležni saopštili da nestašice nema, i da su maske isporučene svim apotekama kojima su nedostajale. Konkretno, tada je u opticaju bilo 200.000 maski, do 15. marta biće oko milion, a proizvodiće ih dve domaće kompanije. Što se tiče opreme za medicinsko osoblje, sve je obezbeđeno.

- Do nedostatka maski u pojedinim apotekama došlo je iz dva razloga. Prvo, pacijenti su kupovali i kupuju u ogormnom broju maske i stvaraju zalihe u kućama. Drugo, zbog situacije u Kini prestao je uvoz maski i potrebno je bilo vreme da se naše dve fabrike organizuju da u većem obimu proizvode i da imaju veće količine repromaterijala - rekla je tada vršilac dužnosti direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić, i dodala da te dve fabrike, sada proizvode maske, čak i u većim količinama nego što je to potrebno.

Kada je situacija u svetu u pitanju, ruska vlada je zbog širenja koronavirusa izrekla privremenu meru zabrane izvoza, nekih medicinskih proizvoda i opreme, uključujući zaštine maske i anitivirusne lekove, koja će važiti do 1. juna. Ministarstvo industrije i trgovine navodi da se na listi nalaze zaštine naočare, respiratorna zaština oprema, antivirusni lekovi, rukavice i odela.

Takođe, Evropa se suočava sa kašnjenjem u dostavi lekova i zaštitnih maski zbog širenja virusa korona, izjavili su juče zvaničnici EU.

Kako se maska stavlja

Masku pažljivo postavite tako da prekriva usta i nos;

Zategnite je tako da što više prijanja uz lice;

Dok je nosite, ne dodirujte je – naročito ne prednji deo;

Ako je slučajno dodirnete, operite ruke.

Skidanje maske

Skinite traku s glave bez dodirivanja prednjeg dela maske;

Prvo skinite ili odvežite donju traku;

Jednokratnu masku stavite u plastičnu kesu i odmah je bacite u kantu za smeće;

Operite ruke čim skinete masku ili ako je slučajno dodirnete;

Kada maska postane vlažna, zamenite je novom, tj. čistom i suvom maskom;

Maska za jednokratnu upotrebu koristi se samo jednom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.