U HILADNARU OTKRIVENO NEŠTO O ČEMU SE PRIČA DANIMA: Niko nije imao pojma da u manatiru postoji OVO
Foto: hilandar.org

otkrivamo

U HILADNARU OTKRIVENO NEŠTO O ČEMU SE PRIČA DANIMA: Niko nije imao pojma da u manatiru postoji OVO

Izvedeni su zahtevni istraživački radovi i uklonjen sloj od šest metara šuta

Objavljeno:

Obnova objekata Hilandara koji su oštećeni u velikom požaru bliži se kraju, a ove godine počinju radovi na najosetljivijem delu manastirskog kompleksa, kažu u hilandarskoj zadužbini.

- Završavamo rekonstrukciju trpezarije kralja Milutina iz 14. veka, gde će poklonici uskoro sedeti za njegovim originalnim stolovima. Počinju radovi na kritičnom konaku Dohija, gde je požar izbio i koji je najteže stradao. Ove godine planiramo učvršćivanje postojećih zidova i postavljanje zaštitne metalne konstrukcije. Očekujemo da će 2022. biti obnovljene sve zgrade koje su stradale u požaru - kaže Milivoj Ranđić, direktor Zadužbine Hilandara.

Radovima na obnovi jugozapadnog dela Hilandara prethodila su detaljna ispitivanja. Ovaj deo manastira je dva puta goreo u 18. veku, a obnavljan je praktično na brdu ruševina.

- Izvedeni su zahtevni istraživački radovi i uklonjen sloj od šest metara šuta, da bi budući zidovi bili stabilni. Tako su otkrivene nepoznate podzemne prostorije manastira, koje će posle obnove biti prezentovane posetiocima - kaže Ranđić.

Za budućnost ostaje i rekonstrukcija živopisa u Milutinovoj trpezariji, neprocenjive umetničke vrednosti.

- Freske su rađene vrlo specifičnom tehnologijom i njihova rekonstrukcija zahteva pažljivu pripremu. Ostaje otvoreno i pitanje živopisa u paraklisima Svetog Dimitrija i Svetog Save koji su potpuno stradali u požaru - kaže Ranđić.

Požar u Manastiru Hilandar buknuo je 4. marta 2004. godine.

Pukotina na crkvi

Vrhunske srpske naučne i stručne institucije ove godine ulaze u projekat snimanja stanja stabilnosti hilandarske Saborne crkve. Razlog je pukotina između Milutinove priprate, koja je sazidana na steni i stabilna, dok je docnije sagrađene Lazareva priprata očigledno podignuta na drugačijoj, nestabilnijoj podlozi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/SrbijaDanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.