Prva interaktivna knjiga o kulturi govora za decu i mlade „Progovori da vidim ko si“
Progovori da vidim ko si, Foto: Espreso

SJAJNO!

Prva interaktivna knjiga o kulturi govora za decu i mlade „Progovori da vidim ko si“

Knjiga „Progovori da vidim ko si“ treba da posluži i prosvetnim radnicima

Objavljeno: 10:48h

Na 26. Sajmu knjiga u Novom Sadu predstavljena je knjiga „Progovori da vidim ko si“, koju je Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja akreditovao kao dodatno nastavno sredstvo za bolje usmeno izražavanje namenjeno učenicima osnovnih i srednjih škola.

Knjiga sadrži više od 20 audio i video lekcija, koje čitaoci pokreću skeniranjem kju-ar koda i pomoću kojih dobijaju smernice kako se može unaprediti usmeno izražavanje. Jedinstvena interaktivnost ogleda se i u činjenici da svaki čitalac ima mogućnost da pošalje audio zapis određenih zadataka, a stručnjaci iz Udruženja „Izražajnost“ će im odgovoriti i uputiti ih kako mogu da poboljšaju svoje govorne navike.

- Najbolji način da postanemo dobri govornici jeste da govorimo, da govorimo i da – govorimo. Čitanjem knjige na temu kulture govora mi ne možemo sasvim ovladati govorničkim veštinama. Ona nam daje podsticaj i pokreće nas da osvestimo o čemu bi sve trebalo da razmišljamo kako bismo govorili razumljivo, dinamično, ritmično, jasno, jezgrovito. Da bi se ostvario potpuni efekat, želeo sam da napišem knjigu koja se čita, gleda, sluša i rešava. Svako ima priliku da dobije odgovor na ključno pitanje – ko sam ja kao govornik. Ko na vreme uspostavi dobre govorne navike, postaje sigurniji i dobija krila da na pravi način predstavi sebe i svoje ideje, ma čime se u životu bavi - izjavio je Slobodan Roksandić, autor knjige i komunikolog.

Izdavanje knjige „Progovori da vidim ko si“ sufinansirao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

- Veoma je važno da razvijamo kulturu govora, jer na taj način negujemo i srpski jezik, a to je dužnost svih nas. Uverena sam da je ova knjiga od višestrukog značaja, jer daje podsticaj deci, mladima, roditeljima i prosvetnim radnicima da unapređuju usmeno izražavanje i na zabavan način uče kako da postanu bolji govornici. Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama u potpunosti podržava ovu knjigu, uverena sam da će je mnogi rado čitati i aktivno uz nju vežbati i usvajati dobre govorne navike - rekla je na promociji knjige Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Udruženje „Izražajnost“ je u prethodnom periodu održalo čitav niz radionica sa decom i mladima, kao i seminare za prosvetne radnike.

- Došli smo do zaključka da vlada prava „epidemija“ poštapalica, skraćenica, reči stranog porekla. Veliki broj dece govori nerazgovetno ili ima neku govornu manu. Procenjuje se da svakog dana izgovorimo više od 30.000 reči, ali mladi aktivno koriste svega 2.000 reči. Sa tako suženim rečnikom ne mogu da se izraze na pravi način - kazao je Milan Bosiljčić, jedan od osnivača Udruženja „Izražajnost“.

On je naglasio da knjiga „Progovori da vidim ko si“ treba da posluži i prosvetnim radnicima, kako bi dodatno oplemenili govorni izraz i bili pravi uzor svojim učenicima.

- Učitelji i nastavnici sada prvi put imaju priliku da pomoću vežbi iz knjige dodatno unaprede nastavu i svrsishodno obrade temu kulture izražavanja, koja je sastavni deo nastavnog plana i programa. Više informacija o samoj knjigi naći ćete na sajtu progovoridavidimkosi.rs - zaključio je Bosiljčić.

Knjiga „Progovori da vidim ko si“ obrađuje sledeće teme:

Tehnika glasa

Artikulacija

Upotreba reči

Govorna interpunkcija

Ritam i tempo govora

Govor tela

Suočavanje sa tremom

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.