SISTEMSKO TROVANJE ŠAKALA POKOSILO I STROGO ZAŠTIĆENE VRSTE! Nađen i leš orla belorepana! STRAHOTA U SRBIJI
Otrovane stogo zaštićene vrste, Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

sramota

SISTEMSKO TROVANJE ŠAKALA POKOSILO I STROGO ZAŠTIĆENE VRSTE! Nađen i leš orla belorepana! STRAHOTA U SRBIJI

U pristustvu Pokrajinske inspekcije zaštite životne sredine i novokneževačke policije izvršen je uviđaj, a leševi su nakon toga odneseni u Naučni institut za venerinarstvo "Novi Sad“ na toksikološku analizu..

Objavljeno: 05.03.2020. 11:34h
  • 234

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode primio je od Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije informaciju o pronalasku jednog leša odraslog orla belorepana i jednog leša šakala koji je ležao 6 metara udaljen od belorepana.

foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

U pristustvu Pokrajinske inspekcije zaštite životne sredine i novokneževačke policije izvršen je uviđaj, a leševi su nakon toga odneseni u Naučni institut za venerinarstvo „Novi Sad“ na toksikološku analizu.

Širi teren na kome su leševi pronađeni detaljno je pretražen uz pomoć psa posebno obučenog za otkrivanje leševa i ostataka pesticida koji radi u okviru Mađarskog društva za zaštitu ptica i prirode i projekta "PANNONSTEPPES LIFE".

Tokom te pretrage na njemu su pronađeni leševi čak čest šakala, jednog mišara i svrake u lokalnom kanalu i jaruzi. Preliminarni rezultati analize leša šakala ukazuju da je on uginuo kao posledica trovanja karbofuranom. U toku su toksikološke analize leša belorepana, mišara, svrake i još dva leša šalkala.

foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i kod ovog slučaja trovanja divljih životinja karbofuranom ukazuje na veoma opasnu situaciju u kojoj je zabranjenom materijom potrovan veoma veliki broj divljih životinja.

Koja je god bila namera trovača, ovakve ilegalne aktivnosti imaju svoje strašne i pogubne posledice na životnu sredinu, naročito kada su u pitanju strogo zaštićene životinje. Zavod očekuje da će biti pokrenuta sveobuhvatna istraga i da će tokom nje biti otkriveni počinioci koji su svojim aktivnostima doveli do ovakvih posledica po prirodu.

foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

U Zavodu napominju da su pred sezonu prolećnih poljoprivrednih radova na crnom tržištu ponovo postale dostupne zabranjene materije koje sadrže aktivnu supstancu karbofuran. Veoma je važno da se ovakvi preparati, koji se prodaju pod trgovačkim nazivima Furadan, Ufuran, Karbomaks i sličnim, a koji su nekada služili za tretiranje semena pre setve protiv insekata, sistematskim akcijama sprečavanja njihove prodaje učine nedostupnim.

foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Ove aktivnosti sprovedene su od strane Pokrajnskog zavoda za zaštitu prirode i Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u okviru projekta PANNONEAGLE LIFE koji je sufinansiran od strane Evropske unije.
 

Bonus video:

(Espreso.rs / J.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media