SRBIN KOGA SVI VOLIMO DOBIJA SVOJ SPOMENIK! Užičani se se odužili ovom DOBROM ČOVEKU!
Petrović je bio izuzetan trubač, Foto: RINA

legenda

SRBIN KOGA SVI VOLIMO DOBIJA SVOJ SPOMENIK! Užičani se se odužili ovom DOBROM ČOVEKU!

Nastavio trubačku porodičnu tradiciju!

Objavljeno:

Ime Milovana Miće Petrovića upisano je zlatnim slovima u trubačkoj istoriji Srbije. Ovaj Užičanin rođen u selu Duboko bio je jedan od najvećih, a sada će mu njegovi sugrađani ukazati čast podizanjem spomenika.

Na inicijativu Udruženja Užičana u Beogradu, Društva srpskih domaćina, Etno udruženja „Zavičaj” i trubačih veterana Milovana Babića i Boška Ostojića, skulptura viskoka 2,5 metra biće postavljena na Rakijskoj pijaci u gradu na Đetinji.

Zahvaljujući svom neobičnom daru, dobrim i karakternim ljudskim osobinama Mićo Petrović 1983. godine osniva svoj trubački orkestar i postaje jedan od najpoznatijih trubača Srbije.

Mićo je nastavio trubačku porodičnu tradiciju. Njegov deda Tanasije i otac Danilo su bili daroviti trubači, a danas su to i njegovi sinovi Darko i Dejan.

Petrovićev orkestar se 1983. godine neprekidno nadmetao na saborima trubača u Guči, koji su ga osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka uzdigli na vrh srpskog trubaštva što dokazuju i brojne nagrade.

Petrović je četiri puta (1984, 1988, 1993 i 1997) osvajao Trubu publike, a 1994. Godine proglašen za najboljeg trubača Srbije.

Njegov orkestar je bio najbolji 1989 i 1999, dok je 2001. Godine osvojio i Memorijalnu nagradu za najizvornije muziciranje.

„Majstorsko pismo”, zvanje „Majstora trube” Milovan Mićo Petrović je dobio 1995.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.