OVAJ ČOVEK JE UPRAVO DAO NAJBOLJI MOGUĆI SAVET SRBIJI: Posluštajte njegove reči!
Foto: Youtube printscreen

patent

OVAJ ČOVEK JE UPRAVO DAO NAJBOLJI MOGUĆI SAVET SRBIJI: Posluštajte njegove reči!

Taj problem je, kaže, bio poznat još 1980-ih, ali su za njega uglavnom znali fizičari, a rešenja nije bilo.

Objavljeno: 07:34h

Srbija mora da grune novac u obrazovanje ako želi ubrzano da se razvija, smatra Aleksandar Kavčić, profesor na Karnegi Melon Univerzitetu u Pitsburgu koji je sinoć održao predavanje u okviru Kopaonik biznis foruma.

On je naveo je da ne postoji čarobni štapić za dobro obrazovanje i poručio da se, ako želimo da imamo obrazovanu naciju, prosvetni radnici moraju poštovati.

"Ova država mora da 'grune' novac u obrazovanje i tu strani investitori ne mogu da pomognu, istakao je Kavčić.

On je rekao da danas u Srbiji postoje starlete koje su se obogatile i smatraju da imaju pravo da uče prosvetne radnike pameti i itakao da to ne može tako, već da prosvetni radnik mora da bude na pijedestalu u društvu ako se želi obrazovana nacija.

Kavčić je na Karnegi Melon Univerzitetu doktorirao 1998. godine i njegov rad je rezultirao patentom koji je nezakonito koristila kompanija Marvel tehnolodžis koja proizvodi čipove, zbog čega je vođen sedmogodišnji sudski proces.

Svoje iskustvo preneo je učesnicima foruma, navodeći da se njegov doktorat odnosio na temu magnetskih memorija, odnosno kako čitati sa diska kada se, kako je rekao, nule i jedinice pakuju što bliže jedni drugima.

Taj problem je, kaže, bio poznat još 1980-ih, ali su za njega uglavnom znali fizičari, a rešenja nije bilo.

"Na disku kad zapisujete magnetski zapis, to liči kao da na salveti pišete mastilom. Možete lepo na salveti napisati, ali kad krenete gusto da pište mastilom ono počne da se razliva do te mere da u jednom trenutku potpuno izbriše slova", rekao je Kavčić.

Kako je dodao, "pitanje je bilo koliko gusto se mogu pisati podaci na traci ili disku da bi mogli verodostojno da se pročitaju".

"To je bilo otvoreno pitanje i niko nije znao koliko gusto može da se piše. Mi smo našli metodu koja radi i matematički smo dokazali da ne postoji bolja, dakle da mora da se koristi ta ili neka slična i to smo patentirali", rekao je Kavčić.

Naveo je da je kompanija Marvel tehnolodžis bez njegovog znanja, počela da koristi taj patent zbog čega je,Karnegi Melon Univerzitet rešio da uđe u sudski spor sa kompanijom koji je trajao sedam godina, a porota utvrdila da je korišćenje patenta od strane kompanije nanelo štetu od 1,2 milijarde dolara.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.