TAJNA SNAJPERA KOJIM JE UBIJEN ĐINĐIĆ: O ovome se ćutalo 17 GODINA!
Zoran Đinđić, Foto: Youtube printscreen

otkrivamo

TAJNA SNAJPERA KOJIM JE UBIJEN ĐINĐIĆ: O ovome se ćutalo 17 GODINA!

Oružje iz kojeg je ubijen Zoran Đinđić nalazi se u depou Specijalnog suda

Objavljeno:

Ono će, prema očekivanjima sagovornika, verovatno jednog dana biti u nekoj muzejskoj postavci. Međutum, snajper koji je pripadao Jedinici za specijalne operacije, a iz kojeg je, prema sudskoj presudi, Zvezdan Jovanović usmrtio Đinđića, ima bogatu ratnu istoriju iako joj je izbrisan fabrički broj.

Puška marke hekler&koh, model G-3, poznata i kao automatski snajper, 13. marta 2003. zakopana je u Novom Beogradu, ali je pronađena dve nedelje kasnije, tačnije 25. marta.

Veštačenja urađena u Srbiji, a potom i u nemačkom institutu u Vizbadenu, utvrdila su da su oba metka prilikom atentata ispaljena iz ove puške.

- Poreklo puške vuče je iz Libana, gde je korišćena u građanskom ratu (1975-1990). Godinu dana kasnije, uz još 30.000 tona različitog naoružanja, stigla je do luke Bar. Ovo oružje koristili su Arkanovi "Tigrovi", u okolini Zvornika, 1992. To naoružanje verovatno je preko Milorada Ulemeka Legije, koji bio među Arkanovim borcima, a kasnije i komandant JSO, stiglo do Kule, sedišta ove jedinice - jedna je od priča koja se vezuje za poreklo ovog snajpera.

Tokom istrage bivši istražni sudija Okružnog suda u Beogradu Aleksandar Čolić ispričao je da mu je srpska policija tražila da izda pismeni nalog da se puške koje su nađene na gradilištu u Novom Beogradu, desetak dana posle atentata na premijera Zorana Ðinđića, pošalju u institut u Vizbadenu.

- Pre obdukcije premijera, dok smo bili u zgradi suda, iz dežurne službe SUP Beograd obavestili su me da su na nadstrešnici otvorenog prozora pronašli dve čaure za koje veruju da pripadaju oružju iz kojeg je pucano na premijera i njegovog pratioca. Te čaure nisam video za vreme uviđaja, ali sam naložio da i to fotografišu i da te fotografije uzmu kao dokaz - ispričao je sudija Čolić.

Tokom prethodnih godina bilo je pokušaja da se ospori činjenica da je upravo iz ove puške ubijen premijer. Penzionisani policijski pukovnik Mile Novaković navodi da nema mesta sumnjama.

- Oružje kojim je izvršen atentat pronašli smo desetak dana posle ubistva. Taj snajper veštačen je u Srbiji, a potom i u Nemačkoj. Mediji su objavili bezbroj informacija, ali istina je samo da je nepobitna činjenica da je iz tog snajpera Zvezdan Jovanović ubio srpskog premijera ispalivši u njega dva metka. To oružje je ključni dokaz u presudi i ono se i danas čuva - naveo je Novaković.

Advokat Toma Fila dodaje da je tokom suđenja ključni argument bio upravo ovaj snajper.

-Nekada se oružje kojim je izvršen zločin uništava posle određenog broja godina. Kada je u pitanju ova puška, ona se čuva u depou Specijalnog suda i jednog dana će sigurno biti deo muzejske postavke. Tu pušku, ma koliko kvalitetna bila, nemoguće je više ikada koristiti i bilo bi neumesno dati je danas nekom vojniku ili policajcu, tako da će ona u nekom trenutku biti prosleđena muzeju kao jezivo svedočanstvo onoga što se desilo 12. marta - naveo je Fila.

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu, optužilo je avgusta 2003. 44 osobe za razna krivična dela u vezi sa atentatom na Ðinđića. Kao naredbodavac ubistva naveden je Milorad Ulemek Legija, bivši komandant JSO, a kao izvršilac Zvezdan Jovanović, bivši pripadnik JSO.

Sud je posle tri i po godine suđenja osudio Legiju i Jovanovića na maksimalne zatvorske kazne od 40 godina. S druge strane, Božidar Spasić, bivši operativac DB, podseća da je, uz ovaj snajper, na gradilištu pronađena još jedna puška i to kalašnjikov.

- Oružje je bilo očuvano, tako da je moglo da koristi kada se otkopa. Očito je da su snajper i kalašnjikov sakrili pripadnici "zemunskog klana" - naveo je Spasić.

U iskazu datom policiji Jovanović je naveo da su mu pušku doneli Dušan Spasojević Šiptar ili Milorad Ulemek. Policiji je ispričao da je na Iriškom vencu na Fruškoj gori desetak dana pre atentata "upucao" pušku. Upucavanje se obično radi kada se nekoliko metaka ispali sa tačno izmerene daljine u streljačku metu. Ako su pogoci grupisani, ali nisu u centru mete, vrše se korekcije nišanskih sprava.

Zveki je pušku "upucao" jednim ispaljenim hicem u list novina zakačenih na stablo sa neutvrđene daljine. Na policijskom snimku načinjenom nakon hapšenja Zvezdana Jovanovića, prilikom rekonstrukcije tog događaja, vidi se da je Zvezdan pogodio taj pravougaoni list novina usred srede.

Novinar Milomir Marić ispričao je još jednu verziju o putanji kojom je snajper stigao u Srbiju.

- Meni je Jugoslav Petrušić pričao da je on doneo tu pušku iz Francuske. Kasnije mi je i Goran Petrović, nekadašnji načelnih BIA, ispričao događaj kojem je svedočio u vreme dok je radio na aerodromu. Naime, njega su jednog dana pozvali, rekli mu da izađe i sačeka avion koji dolazi iz Francuske. Otišao je, a čim su putnici počeli da izlaze, ugledao je čoveka koji je nosio pušku oko ramena. Bio je šokiran onim što je video - ispričao je Marić navodeći da je to samo jedna od verzije koja se vezuju za istoriju ovog snajpera

Bonus video:

(Espreso.co.rs/SrbijaDanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.