ALEKSANDRU I NJEGOVOJ MAJCI ZBOG ZELENAŠKOG DUGA OD 27.000 EVRA PRETE LOMLJENJEM RUKU! Sad ih i iseljavaju (VIDEO)
Zelenaši su porodici Jovčić pretili fizičkom likvidacijom, torturom i lomljenjem ruku, Foto: Emilija Jovanović

IZVRŠITELJKA DONELA REŠENJE

ALEKSANDRU I NJEGOVOJ MAJCI ZBOG ZELENAŠKOG DUGA OD 27.000 EVRA PRETE LOMLJENJEM RUKU! Sad ih i iseljavaju (VIDEO)

Zelenaši su porodici Jovčić pretili fizičkom likvidacijom i torturom

Objavljeno:
Ana Petrović

Slučaj porodice Jovčić iz Beograda još jedan je u nizu pokušaja iseljenja od strane izvršitelja. Reč je o zelenaškom dugu koji je vremenom narastao.

Sve je počelo 2005. godine, kad je Aleksandar Jovčić u saglasnosti s majkom i ocem Tomislavom, koji je bio slep, rešio da pokrene svoj biznis. Iako je u to vreme sve delovalo kao isplativo i moguće, posao ipak nije zaživeo.

Zadužili su se kod zelenaša za 5.500 evra, ali je na to agencija propisala kamatu od 10% mesečno.

Ta kamata je isplaćena svega dve rate, nakon toga više nismo bili u situaciji da je isplaćujemo jer smo živeli praktično samo od očeve i mamine penzije.

Tad su krenule pretnje poverioca, koji je preneo dug na izvesnog Vojislava Trandafila, koji je porodici Jovčić stalno pretio, zvao ih telefonom i dolazio im na vrata.

Praktično je iznuđivao da potpisujemo nove ugovore o kupoprodaji. To su fiktivni ugovori, praktično o kupoprodaji nekretnine, svaki put uvećani za sumu koliko je iznosila kamata. Tako se došlo do najpre 21.000, odnosno prvo je bilo 12.000, 21.000, i na kraju 27.500.

Za tu sumu ih je Trandafil tužio na sudu, koji je presudio u njegovu korist zbog toga što je imao sve ugovore uredno overene kod advokatske kancelarije. Porodici Jovčić nije dozvoljeno da se brani na sudu, ni izjavama svedoka, niti bilo kojim drugim argumentima. Nije bilo načina da se dokaže iznuđivanje.

Iako su oni njega tužili za iznuđivanje, taj slučaj je još uvek pred tužilaštvom.

foto: Emilija Jovanović

Zelenaši su porodici Jovčić pretili uglavnom fizičkom likvidacijom, torturom, lomljenjem ruku, ali ništa od toga nisu ispunili. Govorili su da imaju veze u policiji i da samim tim njihova žalba neće imati efekta.

Jovčići su vratili dug od 4.900 evra. Aleksandrovoj mami je u periodu od 2013. do 2018. godine novac skidan s tekućeg računa na koji prima penziju. Svakog meseca je skidana suma od 80 evra. Razlog za to što novac nije skidan s Aleksandrovog računa je taj što se on vodi kao nezaposlen, iako se bavi dizajnom scenskih efekata i video produkcijom.

Porodica Jovčić u stanu na Julinom brdu živi već 35 godina. Aleksandrov otac je umro 2010. godine, a sad u stanu žive samo majka i on.

Oni se sada bukvalno nalaze na ulici, ukoliko ih izvršitelji i policija izbace, nemaju kuda da odu:

Moj posao je takav da veoma teško ostvarujem neke prihode. Mamina penzija je nedovoljna, praktično letimo na ulicu. Još kad se uzme u obzir da su izvršiteljski troškovi 9650 evra.

Pokušaće da ceo slučaj vrate na Ustavni sud jer je prošao rok za žalbe na apelacionom.

Aleksandar se nada da će se možda promeniti Zakon o izvršenju, koji je, kako kaže ,,zaista kamen oko vrata mnogim porodicama'' koje nemaju sredstva ili neka druga rešenja. Zakon bi u tom slučaju morao da vodi računa o interesima obe strane.

foto: Emilija Jovanović

Združena akcija Krov nad glavom se za ovaj slučaj zainteresovala letos. Ivana Anđelković iz ove organizacije kaže da oni žele da skrenu pažnju na jednu veoma bitnu stvar:

Bez obzira što taj ugovor o kupoprodaji jeste potpisan, vrlo je važan kontekst u kome se sve to dešava. U pitanju je porodica koja nema dovoljno sredstava, bila je namera da se pokrene biznis koji će im omogućiti da normalno žive. Zbog uslova u zemlji i zbog tih kamata, koje su tada bile toliko, dakle zbog 10% kamate oni ne uspevaju u toj svojoj nameri.

Često čujemo da u dugove zapadaju samo neodgovorni ili neobrazovani ljudi. Naša iskustva na terenu pokazuju da to nije tako.

Porodica je pokušavala da se s njim dogovori na razne načine, ali je nakon smrti oca porodica nasledila dug i čitava stvar je došla do izvršitelja.

Ivana Anđelković navodi da Krov nad glavom zamera izvršiteljki Ivani Bukarici to što ne dovodi u pitanje celu situaciju, već da je njen, ali i interes svih izvršitelja da naplate dugove i da oni to rade bez obzira na ljudsku situaciju koja se nalazi iza toga.

foto: Emilija Jovanović

U kancelariji javne izvršiteljke Ivane Bukarice održane su dve javne aukcije, koje ipak nisu bile toliko javne.

Na prvoj aukciji održanoj u avgustu prošle godine pojavio se samo poverilac, čovek iz agencije, što je u startu bilo veoma sumnjivo. Tada je nekoliko aktivista Združene akcije ,,Krov nad glavom'' ušlo u kancelariju i izrazilo želju da prisustvuje na javnoj aukciji za prodaju stana jednog izvršnog dužnika, nakon čega su zaposleni u kancelariji pozvali policiju:

U ovom slučaju je policija odbila da nas izbaci napolje jer je u pitanju javni postupak.

Na drugoj aukciji, održanoj u septembru, kancelarija izvršiteljke je unajmila privatno obezbeđenje i tada je stan dat poveriocu. Međutim, porodica Jovčić je u tom trenutku našla drugog kupca:

To su bili prijatelji koji su dali nešto veću ponudu, međutim nisu imali novac u tom momentu i potrebno im je bilo malo vremena da dođu do novca. Izvršiteljka je odbila da uopšte čuje ovu ponudu i završilo se tako što što je stan sada pripao poveriocu.

U ovom slučaju izvršiteljka je već donela rešenje o naplati svojih usluga koje u ovom momentu iznose oko 9000 evra. Nije poznato šta ta cifra obuhvata, ali će se i ovaj novac odbijati sa penzije Aleksandrove majke koja je nasledila čitav dug.

Iseljenje je zakazano za sutra, sredu 4. marta 2020. godine, u 9 časova.

Iz Krova nad glavom pozivaju sve građane i građanke koji su solidarni da im se priključe jer je za njih jedini način da se bore protiv ovakvih stvari da ih je što više, da se ne ćuti o ovome, da se obrati pažnja na kontekst i da se ukaže na to da Zakoni nisu pravični.

Sistemski se ne štite ljudi koji nemaju para, nemaju veza i koji nemaju već uspostavljene odnose sa ljudima koji su na nekakvim pozicijama moći.

Pogledajte ceo intervju sa Aleksandrom Jovčićem i Ivanom Anđelković iz Združene akcije ,,krov nad glavom'':

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.