UMRLA BAKA VERONKA: Otvorila je Pandorinu kutiju i pokazala kako NADLEŽNI MULJAJU SA STANOVIMA STARIH I IZNEMOGLIH
Foto: Filip Plavčić

POSLEDNJE ZBOGOM

UMRLA BAKA VERONKA: Otvorila je Pandorinu kutiju i pokazala kako NADLEŽNI MULJAJU SA STANOVIMA STARIH I IZNEMOGLIH

Počela je borbu sa vetrenjačama, a preminula je tokom procesa sa Gradskim centrom za socijalni rad

Objavljeno:
Suzana Trajković

Veronka Trbović, starica sa velikim benignnim tumorom i ranama na duši, supruga preminulog kuvara koji je radio za Tita, kojoj su pokušali da oduzmu stan i sve što poseduje, preminula je pre nekoliko dana u Beogradu.

Ova sirota starica bila je u procesu sa Gradskim centrom za socijalni rad, odeljenje Savski venac koji je hteo da je proglasi građanski mrtvom kako bi mogao da upravlja njenom imovinom.

Podsećanja radi, ova baka u razgovoru za Espreso optužila je ljude iz Centra za socijalni rad da žele da joj uzmu "stan". Zbog lošeg psihičkog i fizičkog stanja, nakon što je sahranila muža i ćerku, završila je na Vojno medicinskoj akademiji.

Odande su je odveli u Dom za stare na Altini, i tamo je ostala do smrti. Lepo su je u tom Domu negovali, a u svom stanu punom vrednosti koje je njen suprug sakupljao tokom rada sa Titom, bila je samo jednom.

Molila je baka Veronka da je odvedu u njen stan, da uzme nekoliko svojih stvarčica i fotografije ćerke i supruga, da ih drži pored kreveta u domu. U svoj stan, koji je inače obijan dva puta, i iz kog i dalje nije poznato šta je sve odneto, ušla je samo jednom - 8. novembra prošle godine.

Tada je uzela par osnovnih stvari, nekoliko fotografija. Tamo više nikada nije otišla, jer je preminula u drugoj polovini februara. Njeno zdravstveno stanje se naglo pogoršalo, prebačena je na VMA, gde je i preminula.

Nije dočekala pravdu, a otvorila je Pandorinu kutiju. Još uvek nije sahranjena, a od JKP "Pogrebno" na pitanje da li je i da li će biti, i kada, sahranjena, dobili smo sledeći odgovor:

- U skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, informacije koje možemo da Vam damo su da će osoba sa ovim imenom prezimenom biti kremirana, a u pitanju je kremacija bez ispraćaja.

Naime, priča ove žene naterala je mnoge u Srbiji da se zamisle o tome gde ide imovina svih onih starih lica o kojima nema ko da se stara, a koji su "šapom" Centara za socijalni rad.

Razgraničili smo važnu stvar - šta znači privremeno, a šta trajno oduzimanje radne sposobnosti. Jer, radilo se na tome da se njoj njena oduzme. To bi automatski značilo da Centar za socijalni rad ima mogućnosti da rukovodi njenom imovinom, dok je živa.

Dok je tokom postupka za trajno oduzimanje njene radne sposobnosti, ona dostojanstvenu starost imala samo zahvaljujući ljudima zaposlenim u Domu za stare u kom je bila smeštena, a ne nadležnoj insituciji kojoj je poverena kao stara i sama osoba, pokazalo se kako se brine o njenoj imovini.

Stan na Dedinju, u kom je živela sa porodicom, dva puta je obijan. Zapisnik policije pak nije pokazao šta je tačno odneto, iako je u plakarima bilo mnogo vrednih stvari, poput revolvera, ordenja...

Sad kad je preminula, postavlja se sledeće pitanje - kome će njena imovina pripasti sad kad je preminula, obzirom da nema zakonske naslednike?

Centru za socijalni rad, odeljenju Savski venac smo postavili sledeća pitanja:

- Kako je u toku bio proces za oduzimanje radne sposobnosti ovoj ženi, interesuje me ko će rukovoditi njenom imovinom? - Ko je zakonski naslednik njenog stana na Dedinju, obzirom da je u pitanju njema imovina koja se vodila na ćerku? - Takođe, interesuje me zbog čega je žena tek 8. novembra prvi i jedini put bila u svom stanu. - Ko je sada u njenom stanu? - Da li je popisana sva njena imovina? - Šta će biti sa svim predmetima koji su se nalazili u tom stanu?

Do objavljivanja ovog teksta odgovore nismo dobili.

Šta vi mislite o ovome?

Pišite nam u komentarima...

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.