Na današnji dan umro je Srbin poznatiji od Tesle, Pupina i Noleta zajedno, a vi nemate pojma ko je to! (FOTO)
Foto: Wikipedia/Mina Karadžić

Orao je njive noktima

Na današnji dan umro je Srbin poznatiji od Tesle, Pupina i Noleta zajedno, a vi nemate pojma ko je to! (FOTO)

Prema mitu, umro je kao pravi Srbenda, ne kao otomanski sluga, u dubokoj starosti, a njegov grob nije obeležen kako mu se dušmani ne bi mrtvom svetili
Objavljeno: 21:06h

Na današnji dan 1395. godine u bici na Rovinima poginuo je čuveni Kraljević Marko, najpopularniji Srbin u istoriji, kome će bilo ko teško to zvanje oduzeti. Iako je poginuo kao turski sluga, Srbi nisu nikada prihvatili ovu istinu, pa su napravili najveći svoj mit, praveći od njega natčoveka. Neku vrstu mešavine Supermena, Spajdermena, Betmena i Bleka Stene. Prema narodnom mitu, on je umro kao pravi Srbenda, ne kao otomanski sluga, u dubokoj starosti, a njegov grob nije obeležen kako se njegovi dušmani ne bi mrtvom Marku svetili!

foto: Wikipedia/VVVladimir
Istorija nas, međutim, uči malkice drugačije. Naime, Marko Mrnjavčević, kakvo mu je bilo pravo ime, je manje više bio istorijski nevažna ličnost. On je bio je srpski vlastelin, koji je vladao u razdoblju 1371-1395 u kraju oko Prilepa poznatom kao Prilepsko kraljevstvo. Marko je rano prihvatio tursko vazalstvo i pomagao je u otomanskom osvajanju Balkana. Njegova teritorija je poslužila kao baza za napad na Srbiju tokom boja na Kosovu 1389. godine, u kome je možda i sam učestvovao sa turske strane, a sigurno je poginuo kao turski sluga. Međutim, Srbi to nisu prihvatili, pa su planinu na kojoj je plakao nazvali Plačkovica, na kojoj se krstio - Krstilovica, a kamen sa čudnim udubljenjem koje podseća na trag ogromnog stopala - Markovim kamenom, bez obzira na to što bi vlasnik takve noge morao da bude genetski spoj Jana Torpa, Bobija Marjanovića i Šekil O Nila.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.