POČINJE VELIKI VASKRŠNJI POST: Ne uzdržavamo se samo od HRANE, već važe i ova PRAVILA!
Foto: Marina Lopačić

NAJRADOSNIJI HRIŠĆANSKI PRAZNIK

POČINJE VELIKI VASKRŠNJI POST: Ne uzdržavamo se samo od HRANE, već važe i ova PRAVILA!

Za one koji poštuju pravila tipika, u skladu sa SPC i dogovorom sa sveštenim licima, prva tri dana ovog posta u ponedeljak, utorak i sredu, ništa se ne jede.

Objavljeno:

Za pravoslavne vernike danas počinje Veliki post, kojim će se narednih šest nedelja pripremati za najradosniji hrišćanski praznik - Vaskrs.

Postom se telo, duša i um pripremaju za dan Hristove pobede.

Odricanje od telesnih zadovoljstava obuhvata vreme stradanja Hristovog i njegovog razapinjanja na Časni krst.

Na kraj ovog posta, nadovezuje se post Strasne sedmice, tako da je ukupno vreme trajanja posnog perioda 48 dana, te je ovo najduži post u toku godine, i završava se praznikom Vaskrsenja.

Veruje se da je prva osoba koja je postila bio sam Hrist koji je, uoči golgote i razapinjanja na krst, sebe podvrgao dugotrajnom uzdržavanju od hrane i pića. i svi kasniji mučenici i svetitelji živeli su po ovim pravilima.

Tokom posta važe stroga pravila, pa bi tako vernici koji poste svih šest nedelja trebalo da poste na vodi, osim subotom i nedeljom, kada se dozvoljava post na ulju i konzumiranje vina. I na Cveti i Blagovesti je dozvoljeno jesti ribu.

Za one koji poštuju pravila tipika, u skladu sa SPC i dogovorom sa sveštenim licima, prva tri dana ovog posta u ponedeljak, utorak i sredu, ništa se ne jede.

Stroga pravila posta može da ublaži sveštenik, uz čije dopuštenje je dozvoljeno i češće jesti na ulju. Alkohol i cigarete bi trebalo potpuno izbegavati.

Post nije samo uzdržavanje od jela i pića, već od greha uopšte. Baš zato je važno da se uzdržavamo od svih grešnih i zlih pomisli, želja i dela.

- Telesni post je uzdržavanje od mrsne hrane ali, postoji i duhovni post koji je razmatranje duhovnog stanja i način da se ono što je negativno iz duše iščupa i na tom mestu posadi ono što je dobro – objasnio je jednom prilikom patrijarh Pavle.

Ako ste postili celu nedelju možete da se pričestite tokom Svete liturgije. Naši ljudi često zaborave ili ne znaju da je obavezno ispovediti se svešteniku pre pričešća. Najbolje je da se ispovedite tokom subotnjeg bdenja ili večernje službe, dan pre liturgije. U nekim bogomoljama se možete pričestiti i tokom same liturgije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.