BESPLATNA PRAVNA POMOĆ ZA GRAĐANE SRBIJE! Evo šta bi trebalo da znate ako je želite!
Foto: Printscreen/Youtube/ Dragan Trifunovic Helivideo

novosti

BESPLATNA PRAVNA POMOĆ ZA GRAĐANE SRBIJE! Evo šta bi trebalo da znate ako je želite!

Važan dogovor.

Objavljeno:

Ministarstvo pravde Srbije i Advokatska komora Srbije (AKS) potpisali su danas Protokol o razmeni podataka u postupku upućivanja na advokate radi prupljanja besplatne pravne pomoći, kojim je predviđeno uspostavljanje kol-centra za besplatnu pravnu pomoć.

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, protokol su sinoć na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu u Beogradu povodom 158. godišnjice advokature u Srbiji i "Dana advokature Srbije" potpisali državni sekretar u Ministarstvu Radomir Ilić i predsednik AKS Srbije Viktor Gostiljac.

Ilić je istakao da je uspostavljanje efikasnog sistema besplatne pravne pomoći bio jedan od značajnijih aspekata saradnje advokature i Ministarstva pravde u proteklom periodu.

Podsećajući da je primena Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći počela 1. oktobra 2019. godine, on je rekao da su tokom dosadašnje primene tog zakona ovlašćena lica u jedinicama lokalne uprave upućivala na advokate pozivanjem AKS i da će ta procedura biti značajno pojednostavljena uspostavljanjem kol-centra.

- Imajući u vidu značaj jednakog pristupa pravdi za sve građane, a naročito za pripadnike ranjivih, odnosno osetljivih društvenih grupa, želim da naglasim koliko je važna kontinuirana saradnja advokature i Ministarstva pravde u ovoj oblasti - rekao je državni sekretar.

Gostiljac je naveo da je ustapostavljanje kol-centra za besplatnu pravnu pomoć još jedan zajednički uspeh AKS i Ministarstva pravde, budući da već funkcioniše kol-centar za postavljanje branilaca po službenoj dužnosti.

On je istakao da je dokaz dobre saradnje i uvođenje novog krivičnog dela napad na advokate, kao i donošenje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.