STIGLA NAJNOVIJA PROGNOZA ZA PROLEĆE I LETO: Očekujte vrućine i jake oluje, sve to će dovesti do NIZA PROBLEMA
Klimatološka zima je pri kraju, Foto: AP, Zorana Jevtić

vreme

STIGLA NAJNOVIJA PROGNOZA ZA PROLEĆE I LETO: Očekujte vrućine i jake oluje, sve to će dovesti do NIZA PROBLEMA

Klimatološka zima je pri kraju, a 1. marta je meteorološki utvrđen početak proleća

Objavljeno:

Meteorološki servis Severe Weather Europe skupio je podatke iz tri relevantne meteorološke agencije te ih uporedio i napravio presek vremenske prognoze za proleće i leto u Evropi.

Klimatološka zima je pri kraju, a 1. marta je meteorološki utvrđen početak proleća. Tako je meteorološki servis Severe Weather Europe skupio podatke s raznih krajeva sveta i otkrio kakvo nas proleće, ali i leto čekaju. Njihov opsežni posao skratićemo na samo nama važne podatke o vremenu u Europi.

Tako pišu da je nad Evropom ove zime dominirao visoki pritisak vazduha, ali i nadprosečne temperature. Prema podacima Evropskog centra za vremenske prognoze srednjeg dometa (ECMWF) u proleće se očekuje taloženje visokog atmosferskog pritiska širom Evrope, pa čak i na severu. Zbog toga će iznad severnog Atlantika temperature biti nešto niže od proseka, dok će veći deo evroazijske kopnene mase zahvatiti nadprosečne temperature.

Što se tiče padavina, kiše će najmanje biti u severnoj i zapadnoj Evropi, dok će ostatak kontinenta imati prosečnu ili ispodprosečnu prolećnu količinu padavina. Meteorolozi ne predviđaju ozbiljnije suše, ali navode da bi zbog visokog pritiska vazduha moglo doći do 10-20 suvih dana. Veliku Britaniju i Irsku će takođe zahvatiti sušnije razdoblje, bez oluja.

Meteorološki ured Ujedinjenog Kraljevstvo (UKMO) razvio je prognostički model GLOSEA-5 koji se ne razlikuje previše od predviđanja ECMWF-a. Jedina je razlika u oborinama, jer se po ovom modelu očekuje prosečna količina kiše u celoj Evropi, osim u jugoistočnim krajevima, odnosno na Balkanu. Ponegde su lokalno moguća i značajnija odstupanja.

Slabi prodori hladnog vazduha

Iako japanska meteorološka agencija JAMSTEC koristi prognostički model koji ne meri pritisak vazduha, već samo temperaturu i količinu padavina, prema dobijenim podacima, jasno je kako će iznad Atlantika u proleće biti visok pritisak vazduha. Naime, za Evroaziju Japanci predviđaju nešto niže temperature od proseka, dok bi veća količina kiše mogla pasti na severu Evrope. Osim toga, južni krajevi našeg kontinenta bi, prema njihovoj prognozi, mogli biti suvlji.

Sve prognoze isključuju mogućnost mraza i dužih hladnijih razdoblja zbog uobičajenog pristizanja hladnijeg vazduha sa severa. S odmakom proleća, temperature u Evropi će rasti u odnosu na temperature na Atlantiku, što bi moglo uzrokovati jake oluje u srednjoj Evropi. Niži pritisak se očekuje samo u severozapadnoj i zapadnoj Evropi.

Leto nadprosečno toplo i suvo

Prognostičari za leto u Evropi predviđaju nadprosečne temperature, osim u Skandinaviji i na severoistoku, gde bi leto trebalo biti hladnije od proseka, zahvaljujući visokom pritisku vazduha iznad kontinenta. U skladu s tim, biće i manje padavina, što bi u nekim delovima Evrope moglo izazvati suše.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.