ZORICI SU UKRALI BRATA NA ROĐENJU, A SAD IM NUDE 10.000 EVRA: Ako ovo prihvatimo, NAŠU DECU NIKAD NEĆE NAĆI
Zorica Malić, Foto: Facebook

ZAKON ŠTITI LOPOVE

ZORICI SU UKRALI BRATA NA ROĐENJU, A SAD IM NUDE 10.000 EVRA: Ako ovo prihvatimo, NAŠU DECU NIKAD NEĆE NAĆI

Ovaj zakon koji je pre nekoliko dana ušao u Skupštinu loš je za nas koji tražimo svoje najmilije, a još gori je za državu...

Objavljeno:

Zorica Malić (24), predsednica Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine traži brata koji je njenoj majci ukraden na rođenju.

Svoju majku Milku želi da poštedi još patnji, pa je rešila sama da preuzme stvar u svoje ruke i otpočne potragu.

Ogorčeni roditelji nestalih beba inače su se okupili ispred Skupštine pre nekoliko dana u trenutku kada je u Skupštini bilo glasanje Zakona o nestalim bebama.

Okupljeni su iskazali da su nezadovoljni sadržinom ovog zakona, a među njima je i Zorica Malić, koja se sa svojom majkom Milkom bori za istinu. U tekstu koji je napisala, a za naš portal, Zorica je otkrila šta misle o novom zakonu, šta su mu nedostaci, i koga to zapravo Zakon štiti.

- U skupštinu Srbije je dana 28. novembra 2019. godine pet udruženja pozvano kako bi svi rekli svoj stav u vezi sa Zakonom. Bli smo tamo i rekli šta mislimo o njemu, i i uprkos svemu tome oni žele da nam taj zakon i usvoje.

To je zakon po kojem mi našu decu - nikada nećemo naći. Mi ne verujemo vlastima, jer je naša država više puta dokazala da nas neće podržati. Da hoće, davno bi otvorili arhive i mi bismo uspeli da nađemo našu decu.Nadležni prebacuju loptu jednu sa drugih, i uvek okrivljuju onu prethodnu vlast.

Najlakše je okriviti druge, a zašto oni ćute sve ove godine, zašto pokrivaju predhodnu vlast? Mi u našem udruženju imamo slučaj iz 2014. godine, i ko je tu kriv?

Ovaj zakon koji je pre nekoliko dana ušao u Skupštinu loš je za nas koji tražimo svoje najmilije, a još gori je za državu... Zakon štiti lopove. Mi po ovom zakonu nećemo naći nijedno dete. Ovaj zakon se zove utvrđivanje statusa deteta, a mi moramo prvo utvrditi da li je dete živo ili mrtvo. Nama član 21 kaže da sudija ne može da utvrdi status deteta Kako ćemo mi onda doći do dece?

Verovatno ćemo svi na sudu dobiti odgovor da država ne može da nam utvrdi status deteta. Znači, nije nam dete umrlo, nije ni živo, nego će nam reći da to ne mogu da utvrde.

foto: Privatna arhiva

I ako oni donesu tu odluku, a sigurno hoće, mi gubimo svako pravo za daljim traganjem putem suda jer na kraju zakona stoji da je odluka ovog suda konačna. Samim ulaskom Zakona Skupštinu država priznaje da su se deca krala - prvi put posle toliko godina. Ipak, mi ovim zakonom nećemo doći do naših najmilijih.

Naše udruženje je donelo odluku da počnemo da primenjujemo presudu Zorice Jovanović i da državu tužimo i uzmemo 10.000 evra. Presuda Zorice Jovanović glasi da država mora da isplati 10.000 evra majci jer je ćutala i nije želela da joj kaže gde je njeno dete. A oni nam sad u novom zakonu to prepisuju i kažu da ćemo dobiti do 10.000 evra zbog narušenih porodičnih odnosa.

Mi hoćemo DNK registar, oni žele da nam osnuju DNK registar u policiji, istoj onoj koja je pomagala lopovima da izvoze našu decu u inostranstvo, a mi to nećemo.

Drzava nas je dve godine zavlačila sa komisijom koja je trebala da istrazi postupanje državnih organa. Ta komisija je posle godinu i po dana usvojila poslovnik o radu, niko nikad iz te komisije se javno nije oglasio i rekao nešto o radu nase komisije, naravno sem jednog člana koji je i predsednik jednog udruzenja.

Posto da sada država nije radila ništa, a prošlo je mnogo godina, neka Zakon dobro izmene ako žele da ga uopšte donesu.Ali, pošto njima nije u cilju da se naši najmiliji nađu i da reše problem nestalih beba u Srbiji, oni zakon neće izmeniti... Bebe je iz naručja majki krala upravo država koja još uvek postoji.

Naše udruženje je išlo u Strazburg, imalo sastanak sa Savetom Evrope i zahvalni smo im na prijemu i pomoći.. Sledeći korak jeste odlazak u Brisel zajedno sa Udruženjem roditelja nestalih beba Srbije u martu mesecu i tražimo zaustavljenje ulaska Srbije u EU dok namne pronađu našu decu!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.