PAO JE NAJKASNIJI SNEG IKADA U BEOGRADU: Negde je izmereno i do 8cm snežnog pokrivača, ALI TO NIJE SVE! BIĆE JOŠ!
ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube

prognoza

PAO JE NAJKASNIJI SNEG IKADA U BEOGRADU: Negde je izmereno i do 8cm snežnog pokrivača, ALI TO NIJE SVE! BIĆE JOŠ!

Godina će ipak biti sa snegom

Objavljeno:

Beograđani ipak neće imati prvu zimu u istoriji prestonice bez ijednog dana sa snegom! Nakon jučerašnjeg prolećnog dana i temperature koja se u pojedinim trenucima pela i do 20. podeoka, građane je sinoć iznenadio i dugo čekani gost. Sneg. Ove zime posetio ih je svega dva - tri puta i pritom se nije zadržavao, tako da su na njega zaboravili.

Svi su odmah pohitali ka mobilnim telefonima i za nekoliko trenutaka društvene mreže usijale su se od fotografija snegom "okićenog" Beograda.

U nekoliko navrata ove zime sitne pahulje zabelele su glavni grad, ali su se zadržale svega par minuta, dok je sinoć pao prvi sneg ove zime koji se zadržao prli tlu i naterao Beograđane da zaborave da je pre sinoćnjeg pao neki drugi.

Ipak, pošto se sneg nije zadržavao na ulicama, posebno ne u centru grada, ostala je dilema da li će se računati kao prvi sneg.

- Padao je sneg u Beogradu nekoliko puta i u decembru i u januaru, barem u nekim delovima grada. Ipak, sinoć se pretvorio u prvi snežni pokrivač ove zime.

Jučerašnji sneg ostaće zapamćen kao najkasniji u istoriji prestonice, pošto je dosadašnji rekord držao 19. januar 1951. Ta zima upisana je u meteorološkim analima i kao jedina u kojoj je zabeležen samo jedan jedini dan sa snežnim pokrivačem.

Kako ga god definisali, naše sugrađane veoma je obradovao, sudeći bar po fotografijama sa društvenih mreža, a ovo verovatno nije posednji put da će padati ove zime.

- Srednji datum padanja posednjeg snega u Beogradu je 23. mart, tako da možemo da očekujemo da će se on u još par navrata pojaviti. Kada i da li će se pretvoriti u snežni prekrivač ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo - dodaje Todorović.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda visina snežnog pokrivača u Beogradu, na Vračaru, u 7.00 časova bila je četiri centimetra, a u Košutnjaku duplo više.

Čini se nedovoljno za grudvanje, a sudeći prema najavama, možda u zimskim čarolijama budemo uživali i u martu, kada visina snežnog pokrivača bude malo veća.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.