KOMERCIJALNA BANKA PRODATA ZA PREKO 387 MILIONA EVRA: Vlada Srbije i NLB banka potpisali ugovor o kupoprodaji
Komercijalna banka, Foto: Printscreen/Youtube

PROCES ZAVRŠEN

KOMERCIJALNA BANKA PRODATA ZA PREKO 387 MILIONA EVRA: Vlada Srbije i NLB banka potpisali ugovor o kupoprodaji

Ugovorom je predviđeno i da se 50 odsto iskazane dobiti za 2019. godinu isplati kao dividenda, na osnovu čega će Republika Srbija prihodovati iznos od oko 31 milion evra

Objavljeno:

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali, predsednik Izvršnog odbora Nove Ljubljanske banke d.d (NLB) Blaž Brodnjak i član Izvršnog odbora te banke Arčibald Kremser potpisali su danas u Ministarstvu finansija Ugovor o kupoprodaji akcija, u vezi sa 83,23% običnih akcija Komercijalne banke a.d Beograd saopštilo je večeras Ministarstvo finansija.

Republika Srbija će do datuma završetka transakcije ukupno prihodovati više od 450 miliona evra, pošto su akcije Srbije u Komercijalnoj banci prodate za iznos od 387,02 miliona evra, a dodatno, država će prihod dobiti i od kamate po stopi od 2 odsto godišnje koju će NLB imati obavezu da isplati Srbiji, za period od 1. januara 2020. do datuma završetka transakcije.

Ugovorom je predviđeno i da se 50 odsto iskazane dobiti za 2019. godinu isplati kao dividenda, na osnovu čega će Republika Srbija prihodovati iznos od oko 31 milion evra.

Dodatno, predviđena je i isplata dividendi iz ranijih godina, po kom osnovu će Republika Srbija prihodovati iznos od oko 26 miliona evra.

Ministar finansija Siniša Mali je istakao da je veoma zadovoljan uspešnim završetkom procesa, kao i ponuđenom cenom, koja je "među najpovoljnijima u odnosu na uporedive, nedavne i relevantne tranaskcije u regionu".

Ova finansijska ponuda prevazilazi i naša očekivanja zasnovana na proceni vrednosti banke, a koju je izradio naš finansijski savetnik Lazard, dodao je Mali.

Prema njegovim rečima, ukupne ostvarene prihode po ovoj transakciji država će uložiti na pametan način, i to pre svega u investicioni plan “Srbija 2025”, kao i u vraćanje skupih kredita iz prošlosti.

Mali je naglasio da je Komercijalna banka odlično radila, ali može da radi i mnogo bolje i da će to biti moguće zahvaljujući novom strateškom partneru, uz ocenu da "kada imate otvoreno tržište, privatnik može da bude mnogo bolji vlasnik od države".

On je istakao i da je reč je o ozbiljnoj banci, koja ima jasnu strategiju i viziju i koja je jedina regionalna finansijska institucija listirana na Londonskoj berzi.

Predsednik Izvršnog odbora NLB d.d. Blaž Brodnjak je naveo da će ta banka ostati posvećena jačanju i daljem razvoju Komercijalne banke.

Kao rezultat transakcije, tržišni udeo u ukupnoj aktivi NLB u Srbiji povećaće se na preko 12 odsto, čime će NLB postati treća najveća bankarska grupa u zemlji i ispuniti strateški cilj da postane jedna od vodećih banaka na svim tržištima na kojima posluje, istakao je on.

Obim poslovanja NLB u Srbiji biće daleko najveći unutar grupacije izvan granica Slovenije, što će značajno uticati na našu poziciju regionalne, sistemski važne finansijske institucije, rekao je Brodnjak.

Nakon potpisivanja ugovora, u narednih pet do devet meseci očekuje se odobrenje Evropske centralne banke (ECB), Narodne banke Srbije (NBS) i centralnih banaka i organa za zaštitu konkurencije u zemljama u kojima posluju NLB i Komercijalna banka, pa će nakon pomenutih odobrenja biti zaključena transakcija, navodi se u saopštenju.

Prodaja Komercijalne banke zvanično je počela u maju 2019. godine kada je Ministarstvo finansija objavilo javni poziv za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za kupovinu. Od potencijalnih kupaca je traženo da se bave bankarskom delatnošću u poslednje tri godine, a jedan od uslova bio je i da je vrednost njihove ukupne aktive bila veća od milijardu evra na kraju 2018. godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.