Srpska crkva ga slavi, a vi nemate pojma ko je Ahmed Kaligraf? Odgovor će vas ganuti (FOTO)

i kako je sve počelo?

Srpska crkva ga slavi, a vi nemate pojma ko je Ahmed Kaligraf? Odgovor će vas ganuti (FOTO)

Radio je kao sekretar u službi glavnog pisara Otomanskog carstva i bio je veoma uticajan čovek...
Objavljeno: 17:49h
Sveti Ahmed Kaligraf je hrišćanski svetitelj i mučenik. E sad, otkud Ahmed u hrišćanskom kalndaru? Verovali ili ne - sve je počelo zbog žene! bio je veoma uticajan čovek.
Ahmed je za konkubinu uzeo jednu hrišćansku robinju Pošto je bila veoma pobožna, Ahmed joj je dozvolio da, zajedno sa još jednom starijom robinjom, slobodno ispoveda pravoslavnu veru i da odlazi u pravoslavnu crkvu.
Foto: Johnsanidopoulos.com da mu sačuva neko skriveno mesto u crkvi da posmatra liturgiju
Sveštenik mu je to omogućio tako da je Ahmet skinuo svoju odeću i svoj beli turban koji je bio simbol muslimana i obukao hrišćansku odeću i plavi turban koji je bio namenjen hrišćanima U hrišćanskoj tradiciji se spominje da je Ahmed tada video patrijarha kako hoda ne dodirujući zemlju i nosi putir u ruci. Zbog ovog događaja je odlučio da postane hrišćanin i krstio se je u pravoslavnoj crkvi. vremenom su Turci počeli da sumnjaju u njegovu odanost islamu.
ajbolja stvar na svetu Ahmed je odgovorio da je najveće od svega u svetu vera hrišćanska i da je Bog hrišćana najveća stvar na svetu Nakon ove izjave prisutni su počeli da ga tuku i predali su ga vlastima.
Foto:
Johnsanidopoulos.com Nakon nekog vremena je izveden pred glavnog sudiju. Pred njim je Ahmed potvrdio da je primio pravoslavnu veru posle otkrovenja, i da se nada svim srcem da će i oni shvatiti obmanu islama. Razjaren glavni sudija ga je bacio u tamnicu i naredio da ga ostave
bez hrane i vode šest celih dana. Kada se po drugi put pojavio pred sudijama Ahmed je izjavio da ga je post doveo do pročišćenja i da mu je Isus Hristos otkrio najdublje misterije vere, toliko jako potvrđujući njegove stavove da bi sudiji bilo lakše da izdrobi kamenje ili pravi vatru rukama nego da promeni njegovo mišljenje. Nakon toga je izveden pred sultana lično gde mu je zaprećeno odsecanjem glave. Ahmed je odgovorio da bi takva kazna bila najveća radost za njega. Sultan je odmah izrekao smrtnu kaznu tako da je Ahmed posečen 3. maja 1682. godine. Upisan je u svetitelje pod imenom Hristodulos. Njegovo telo je bačeno na obale Bosfora a u hrišćanskoj tradiciji se pominje da je mesto gde je bačen neko vreme posle toga svetlelo natprirodnom svetlošću. Srpska pravoslavna crkva slavi ga 24. decembra po crkvenom, a 6. januara po gregorijanskom kalendaru. (Espreso.co.rs)

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.