PAROH IZ LESKOVCA SAM PORODIO SVOJU SUPRUGU: Bebu DOČEKAO s ČISTIM PEŠKIROM u RUCI
Pomolio sam se, zasukao rukave, oprao ruke i uzeo čist i ispeglan peškir i krenuo da porađam, Foto: Privatni arhiv

neverovatna priča

PAROH IZ LESKOVCA SAM PORODIO SVOJU SUPRUGU: Bebu DOČEKAO s ČISTIM PEŠKIROM u RUCI

Nije bilo mnogo vremena za razmišljanje. Od odraslih samo smo nas dvoje bili u kući

Objavljeno: 26.02.2020. 16:50h
  • 71

Ajde Gospode, pomozi, Majko Božija i svi sveti, bile su reči koje je paroh Dalibor Stefanović iz Leskovca izgovorio sebi u bradu kada je iznenada počeo porođaj njegove supruge Tamare, šesti po redu za deset godina. Molitva je pomogla. Dalibor je bio odličan u ulozi babice i svoju devojčicu Fotinu dočekao s čistim peškirom u rukama, klečeći u kupatilu. Pupčanu vrpcu presekla je doktorka iz Hitne pomoći, koju je pola sata ranije pozvao kada su počeli trudovi.

„Nije bilo mnogo vremena za razmišljanje. Od odraslih samo smo nas dvoje bili u kući. Pomolio sam se, zasukao rukave, oprao ruke i uzeo čist i ispeglan peškir i krenuo da porađam. Nisam se uplašio iako nikada pre nisam ni prisustvoao porođaju. Znao sam da je Bog sa nama, a u svemu mi je pomogla Tamara jer je sarađivala i brzo se porodila. Kada je izašla glavica znao sam da je sve u redu. Uzeo sam bebu, udario je po leđa i čuo sam plač. Mojoj sreći nije bilo kraja. Tada su mi malo ruke zadrhtale. Oprao sam joj samo lice i u tom momentu je ušla ekipa hitne pomoći, preskli su pupčanu vrpcu, oprali bebu i otišli smo u porodilište“, priča zadovoljan otac, koji je obavio porođaj, a danas se latio svakodnevnih službenih obaveza, spremajući se istovremeno da prekosutra krene za Tunis.

Tamara kaže da je i nju iznenadila brzina i da je imala samo mali strah jer su bolovi došli iznenada i bili veoma jaki.

foto: Privatni arhiv

Termin porođaja je bio za sedam do osam dana, zato su me trudovi iznenadili. Ušla sam u kupatilo da se sredim i da sačekam hitnu pomoć, ali beba nije htela da čeka pa se sve odvijalo u kupatilu. Početni strah je brzo nestao kada sam videla smireno lice mog supruga, smogla sam snage i opustila se. Nisam zaboravila kako se pravilno diše i kako se gura beba, pa je sve obavljeno veoma brzo“, priča dok odmara na Odeljenju akušerstva u porodilištu Opšte bolnice Leskovac.

Babice kažu da su joj dale apartman, da odmori posle stresnog porođaja.

Mada, ona je carica. Sat vremena posle porođaja ustala je, sredila se i čavrljalja s nama s osmehom na licu. Izgleda toliko lepo i mlado kao da nije ni rađala. Sve nas je oduševila“, priča babica Pavlina Stojanović sa 27 godina radnog staža.

Stefanovići sada imaju dva sina, od kojih je Simen sa 9 godina najstariji i četiri kćeri. Posle Simeona rodila se Hristijana, pa Justin, Marija, Krstinja i sada Fotina. Bebibci su dali ovo neobično ime po Svetom Fotinu jer se rodila na taj verski praznik.

Sva deca na svet su dolazila na po dve godine, samo smo sa Fotinom napravili pauzu od tri godine. Mi ništa nismo planirali ni u prošlosti, a nećemo ni u budućnosti. Sve je božja volja kome se molimo da nam deca budu zdrava“, priča mlada majka, inače diplomirani psiholog.

Tamara je rođena u Žedniku kraj Subotice a sa Daliborom iz Leskovca je spojila duhovna muzika na horskim gostovanjima, potom i to što oboje vole tradicionalni način života. Dalibor je službovao u Bošnjacu kod Lebana a već tri godine je paroh u Leskovcu i jedan je od najomiljenijih i njacenjenijih popova u leskovačkom kraju.

Bonus video:

(Espreso.rs/Jugmedia/Milica Ivanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media