SRBIJA U PRIPRAVNOSTI - NAPRAVLJENA ANALIZA STANJA POVODOM KORONAVIRUSA: Evo gde su potencijalna žarišta!
Bolnica / Ilustracija, Foto: Profimedia, Ilustracija

preduzete mere

SRBIJA U PRIPRAVNOSTI - NAPRAVLJENA ANALIZA STANJA POVODOM KORONAVIRUSA: Evo gde su potencijalna žarišta!

Hitna pomoć došla je jednog potencijalnog pacijenta danas u Njegoševoj ulici na Vračaru , a u pitanju je osoba koja je došla iz rizičnog područja

Objavljeno:

Jedna osoba sa temperaturom prebačena je danas u Infektivnu kliniku, gde se već u privremenom karantinu nalaze muž i žena, koji su boravili na kruzeru "Dajmond princes". Dvojica mladića hospitalizovana su u Šapcu zbog sumnje na koronavirus, jedan je pušten, drugi zadržan, a dvadeset Kineza bilo je u karantinu u Boru, i iz njega već izašlo.

Ovako za sada izgleda presek situacije u Srbiji kada je reč o svim slučjevima koji su bili povezani sa merama predostrožnosti kada je reč o korona virusu.

Srećom, sve osobe koje su danas u Srbiji bile testirane na koronavirus, a to su tri muškarca, dobili su rezultate analiza, i niko nije zaražen.

Korona virus zabeležen je prvi put 31. decembra u Vuhanu, glavnom gradu kineske oblasti Hubej, a za manje od dva meseca preminulo je nešto više od 2.700 osoba, a od infekcije ovim virusom oporavilo se oko 27.900 ljudi. Trenutno je gotovo 50.000 aktivnih slučajeva, što čini brojku od ukupno osamdesetak hiljada osoba koje su pogođene koronavirusom. Taman kada su počele da pristižu vesti o tome da u Kini broj obolelih osoba opada, Italija je, posle kruzera "Dajmond pricnes", usidrenog kod obala Japana, postala novo žarište zaraze. Evorpa se, tako, našla u kandžama opasnog virusa.

Nadležni kažu da će korona sasvim izvesno doći i u Srbiju, ali i da nema mesta panici, jer je naša zemlja obezbedila sve potrebne mere da se zaštiti. Evo kakvo je trenutno stanje.

Hitna pomoć došla je jednog potencijalnog pacijenta danas u Njegoševoj ulici na Vračaru , a u pitanju je osoba koja je došla iz rizičnog područja.

- Pacijent je prebačen na Infektivnu kliniku, a od simptoma ima samo febrilnost, povišenu temperaturu. On je došao sa rizičnog područja, te moramo da budemo veoma obazrivi, sve je urađeno iz predostrožnosti. Zbog toga naši bolničari nose posebnu zaštitnu opremu – rekli su iz Hitne pomoći, nakon što su stanovnici Vračara na ulici zatekli medicinske radnike obučene u specijalna odela, poput onih kakvi su viđeni na kineskim ulicama.

Takođe, na Klinici za infektivne i tropske bolesti već se nalaze dva pacijenta. U pitanju su supužnici koji su bili gosti kruzera "Dajmond princes", a koji je usidren u japanskoj luci Jokohami.

Dvoje srpskih državljana stigli su u Beograd u subotu, a od tog trenutka počeo je dvonedeljni karantin.

- Oni su pod pojačanim nadzorom jer su bili u zatvorenoj sredini, gde je cirkulacija virusa vrlo intenzivna i to se odnosi na sve respiratorno prenosive viruse – kada se nađete u sredini koja ima zatvoren sistem cirkulacije vazduha, kao što su veliki brodovi, avioni, zgrade sa centralizovanom klimatizacijom, koje ne poseduju antivirusne filtere - rekao je dr Goran Stevanović, rukovodilac Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije.

Oni nisu u izolaciji, već su u privremenom karantinu pod pojačanim nadzorom, i u dobrom su opštem stanju, dodao je dr Stevanović.

- Devet sumnjivih slučajeva sa Klinike za infektivne i tropske bolesti je do sada testirano i svi su bili negativni. Mi posedujemo i neke skrining testove šire palete detekcije, ali se u principu uvek koriste testovi "Torlaka" za odbacivanje sumnje na koronavirus - rekao je dr Stevanović.

Muškarac koji je pre nekoliko dana u Šabac doputovao iz Milana, zadržan je u lokalnoj bolnici. On ima temperaturu i njegovo zdravstveno stanje mora biti praćeno i kontrolisano.

Drugi muškarac koji je bio hopitalizovan u šabačkoj bolnici, boravio je na Tajlandu, ali je nakon obavljenih analiza pušten kući.

Prilikom hospitalizacije, obojica muškaraca bila su smeštena u propisno opremljenim izolacionim jedinicama, gde medicinsko osoblje ulazi samo i isključivo prema proceduri i u skladu sa izdatim algoritmima, odnosno, uputstvima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

- Pozvani su epidemiolozi šabačkog Zavoda za javno zdravlje da uzmu uzorke materijala radi analiza na Institutu za virusologiju "Torlak". Pacijenti nisu respiratorno ugroženi i nisu na kiseoniku, ali imaju siptome sezonskog gripa - kaže specijalista higijene dr Borka Kokanović iz republičke sanitarne inspekcije.

Radnici rudnika Zijin Bor Copper koji su se vratili iz Kine gde su bili povodom kineske lunarne Nove godine proveli su tada u karantinu 14 dana radi predostrožnosti zbog mogućeg izbijanja koronavirusa. Iako su pre toga prošli sve zdravstvene preglede, ovi radnici su zbog prevencije virusa korona, bili smešteni u kućni karantin. Nadležni naglašavaju da nema opasnosti od koronavirusa u Boru.

Kinezima dok su bili u karantinu u Boru, doktori su proveravali da li imaju temperaturu, i da li imaju nekih drugih zdravstvenih promena tokom 14 dana koliko su proveli u kućnoj izolaciji. Pratilo im se zdravstveno stanje, u ovom slučaju i simptomi koji bi ukazali na moguće oboljenje korona virusom a slični su kao kod gripa. Kinezi koji su bili u kućnom karantinu su normalno funkcionisali, radili su sve uobičajene stvari koje inače rade. Bili su upućeni i da ako osete neke promene ili simptome jave zdravstvenim ustanovama svoje stanje.

- Oni su bili u kućnoj izolaciji. Preduzete su bile sve mere i mogu reći da nema sumnjivih, nema obolelih, nemamo nikakvih problema po tom pitanju. Mi i dalje pratimo pažljivo situaciju, ali nemamo nijedan sumnjiv slučaj – kazala je dr Javorka Stankulić, rukovodilac Centra za preventivnu zdravstvenu zaštitu borskog Doma zdravlja.

Više nema karantina u Boru, ali se zdravstvena situacija i dalje budno prati. Nezvanično, do sada je u Boru kroz kućni karantin prošlo oko 20 kineskih radnika. Kako su mediji preneli u vreme dok je trajao karantin za kineske radnike u Boru, u Srbiju je tada bio zabranjen dolazak radnika iz kineske provincije Hubej koja je bila žarište ove infekcije, i iako su bili zdravi bilo im je zabranjeno da se vrate na radna mesta.

Dr Goran Joksimović, direktor Opšte bolnice je ranije izjavio da su ispoštovani svi parametri i da je bolnica u slučaju pojave zaražene osobe koronavirusom spremna da reaguje.

- Kadrovski i u poslovnom pogledu smo u potpunosti spremni da reagujemo. Obezbedili smo prostor za izolaciju i pregled, tako da smo u svakom slučaju spremni da odreagujemo ako bude bilo potrebe, po algoritmima i uputstvima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" - kazao je dr Joksimović.

Sa druge strane spremni su da reaguju i suoče se sa ovom infekcijom i u borskom Domu zdravlja, gde su, takođe obezbedili sve neophodne uslove u slučaju pojave pacijenata obolelih od te bolesti.

Ukoliko bi se pojavio neki slučaj zaražen koronavirusom, pristupilo bi se neophodnim zdravstvenim proverama, a ukoliko bude potrebe takvo lice bi na dalje lečenje bilo upućeno na infektivnu kliniku u Zaječaru ili Nišu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.