VRATITE NAM SINOVE I KĆERI! POMOZITE MAJKAMA OTETE DECE! Ispred Skupštine bunt protiv Zakona o nestalim bebama
Ilustracija, Foto: Emilija Jovanović

DECA NEMAJU CENU

VRATITE NAM SINOVE I KĆERI! POMOZITE MAJKAMA OTETE DECE! Ispred Skupštine bunt protiv Zakona o nestalim bebama

Ovo vam neće proći, poručuju ogorčeni roditelji

Objavljeno: 13:20h

Ogorčeni roditelji okupili su se danas ispred Skupštine Republike Srbije kako bi iskazali svoj gnev protiv predloga Zakona o nestalim bebama.

Oni su, naime, nezadovoljni sadžinom ovog zakona.

Kako su do sada u više navrata isticali iz udruženja roditelja, zakon o nestalim bebama neće rasvetliti istinu o sudbini dece za koju se sumnja da su oteta iz porodilišta odmah po rođenju. Po njihovom mišljenju dokument ima dva osnovna nedostatka.

1 / 7 Foto: Emilija Jovanović

Prvo, ne pruža adekvatne mehanizme za sprovođenje istrage koja bi mogla da rasvetli sudbinu nestale dece, a drugo sadrži član koji predviđa da sud može da donese rešenje da nije moguće utvrditi šta se desilo sa nestalim detetom, i u tom slučaju roditelji ostvaruju pravo na nadoknadu štete u visini do 10.000 evra.

Roditelji se pribojavaju da će sudovi u većini slučajeva donositi rešenja da nije moguće otkriti istinu, ističući istovremeno da njih materijalna nadoknada ne interesuje. Zbog svega toga u više navrata su predlagali da se povuče postojeći predlog zakona o nestalim bebama, te da se formira posebna radna grupa u kojoj bi bili predstavnici roditelja i koja bi izradila novi dokument.

Poslanica Demokratske stranke (DS) u Skupštini Srbije Aleksandra Jerkov pozvala je danas svoje kolege da ne podrže Predlog zakona o nestalim bebama. Ona je navela da bi usvajanjem ovakvog predloga roditeljima onemogućeno da saznaju dve stvari koje su njima najvažnije - istinu o svojoj deci i ko je kriv za krađu beba.

Upitala je ministarku pravde Nelu Kuborović, čije je ministarstvo predložilo zakon, za koliko novca bi ona dala svoje dete, aludirađući na predlog prema kome roditelji dobijaju finansijsku nadoknadu do 10.000 evra, u slučaju da ne može da se reši njihov slučaj.

Narodna poslanica i kopredsednica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura izjavila je danas da predlog zakona o nestalim bebama ne rešava pojedinačno slučajeve svih nestalih beba u porodilištima u Srbiji i dodala da poslanička grupa te stranke neće podržati ovaj zakon i da će zahtevati njegovo povlačenje iz procedure.

Roditelji izražavaju svoje nezadovoljstvo, kao što su već više navrata isticali iz udruženja roditelja, jer smatraju da zakon o nestalim bebama neće rasvetliti istinu o sudbini dece za koju se sumnja da su oteta iz porodilišta odmah po rođenju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.