FOTOGRAFIJA SRPSKE BAKA TANE OBIŠLA JE CEO SVET: Priča koja se krije iza ovoga je potpuno NESTVARNA! (FOTO)
Fotka je deljena mnogo puta, korišćena je u raznoraznim tekstovima kao ilustracija, kao da je počela da živi nekim svojim životom, dodirujući srca mnogih, Foto: Tanjica Perović

zanimljivo

FOTOGRAFIJA SRPSKE BAKA TANE OBIŠLA JE CEO SVET: Priča koja se krije iza ovoga je potpuno NESTVARNA! (FOTO)

Svoj život, ovaj jedinstveni portret najpre je nastavio zahvaljujući radu jedne umetnice iz Rusije, koja je portret prenela na tapiseriju

Objavljeno: 10:33h

Da umetnost ne zna za granice najbolji je dokaz fotografija starice sa Stare planine, baka Tane is sela Rsovci, čiji je autor pasionirani umetnički fotograf iz Pirota Tanjica Perović. Kako je ovaj portret starice sa Stare planine, koja je nažalost pre izvesnog vremena preminula, obišao planetu za Pirotske vesti objašnjava autor fotografije Tanjica Perović.

-Otac Marko Dabić, tadašnji namesnik pirotski, imao je ideju da fotografišemo sve crkve i manastire pirotskog kraja pa i seoske obroke i snimimo izjave i priče starijih ljude koji su bili crkveni ne bi li nekako napravili bazu podataka na temu Pravoslavlje u pirotskom kraju. To je bilo 2012/3 godine. Namera nam je bila da obidjemo i sva sela, pa je red došao na selo Rsovci i pećinsku crkvu, kaže Perovićeva i dodaje:

-“Na sred selo” dočeka nas nasmejana baka Ristana. Držala je svoje pletenje i ljubopitljivo nam se obratila. “A vi, deca, od kude ste?” Mi joj kratko objasnimo da nas zanimaju seoski obroci. “Ako, ako..lele, kvi ste mi ubavi.”. Usput sam nabrala buket majčine dusice na obližnjoj livadi, pa mi je u trenutku sinula ideja da je slikam bas sa tim cvećem. Pitala sam je da li mogu da je fotografišem, sto je naravno obradovalo jako. Brzo sam joj dala i buket, jer mi se učinilo da bi to bila prava stvar u tom trenutku. Sve se odigralo jako spontano i brzo. Tu je bio i njen suprug, dekica koji nam je pokazao gde je u selu obrok Svetog Đorđa. I njega sam slikala, kao i neke radoznale susedke, i svima obećala da ću im poslati fotografije. To sam i učinila.

foto: Tanjica Perović

Dala sam ime fotografiji. “Nebo miriše na majčinu dušicu”. Čim sam objavila fotografiju baka Tane, reakcije su bile jako pozitivne. Svima je naterala suze na oči, podsetila ih na drage bake i deke, roditelje… Fotka je deljena mnogo puta, korišćena je u raznoraznim tekstovima kao ilustracija, kao da je počela da živi nekim svojim životom, dodirujući srca mnogih-kaže Perovićeva.

Svoj život, ovaj jedinstveni portret najpre je nastavio zahvaljujući radu jedne umetnice iz Rusije, koja je portret prenela na tapiseriju.

-Jednog dana javila mi se jedna Ruskinja, Ljubov Ležanina, inače umetnica koja izradjuje pečvork tapiserije, sa željom da uradi i baka Tanu. Sa zadovoljstvom sam prihvatila, naravno. Ta tapiserija je obišla celu Rusiju, mislim da su kao udruženje imali izložbe negde po Evropi i u Japanu. Juče sam videla ovu drugu sliku u akvarel tehnici i oduševila se. Nije nigde pisalo ko je autor, pa sam morala da pretražujem malo. Umetnik je iz Hong Konga, zove se Fu Man Jat. Slika je rađena 2017. godine i učestvovala je na onlajn takmičenju organizovanog od strane Kanadskog medjunarodnog udruženja akvarelista i tom prilikom je bila jedna od finalista tog konkursa-objašnjava Perovićeva za Pirotske vesti.

foto: Tanjica Perović

Crkva i pravoslavlje kao velika inspiracija

-Vizuelna umetnost me od malena prati, tata je fotografisao mnogo, pa sam i ja počela još kao dete. Htela sam da studiram likovnu akademiju, ali je engleski pobedio, jer u tom trenutku bilo pragmatičnije to upisati. Posle sam opet počela da fotografisem zahvaljujuci crkvi. U njoj sam opet pronašla inspiraciju, tako da i danas uredjujem vizuelni deo časopisa hrama Rodjenja Hristovog u Pirotu “Mladi pravoslavac” i vodim njegov blog i FB starnicu. Volim svoj rodni kraj i on me beskrajno inspiriše, i ljudi i predeli i znamenja. Slikam i prirodu, tj makro flore. Estetika i atmosfera su mi jako bitne u procesu stvaranja fotografske priče-zaključuje Perovićeva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Pirotske vesti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.