NA MORE U OVU ZEMLJU MOŽETE IĆI ZA 200 EVRA, A NAJSKUPLJE ZEMLJE SU PO 2.000! Na sajmu turizma Srbe čeka ŠOK
Međunarodni sajam turizma, Foto: Emilija Jovanović

mesta iz snova

NA MORE U OVU ZEMLJU MOŽETE IĆI ZA 200 EVRA, A NAJSKUPLJE ZEMLJE SU PO 2.000! Na sajmu turizma Srbe čeka ŠOK

Na ovoj manifestaciji turističku ponudu predstaviće oko 900 izlagača iz više od 40 zemalja, sa popustima i do 50 odsto

Objavljeno:

Ovogodišnji 42. Međunarodni sajam turizma je danas otvoren za posetioce koji imaju priliku da razgledaju i raspitaju se o bogatim ponudama mnogih turističkih agencija. Od promotivnih cena putovanja, "first-minute" ponuda, do nerealnih aranžmana od kojih vas sigurno neće zaboleti novčanik - tamo se može naći po nešto za svačiji ukus.

Iako možda niste nekog posebnog raspoloženja budući da je napolju hladno i da još uvek nosite zimske kapute, svakako bi trebalo da počnete da razmišljate o godišnjem odmoru.

Ekipa Espresa je obišla 42. Međunarodni sajam turizma, a poseban utisak je na nas ostavio jedan štand u kome se promoviše Egipat kao destinacija koju bi trebalo posetiti iz više razloga. Inače, zemlja-partner Sajma turizma, koji ove godine ima slogan „Put pod noge“, je Egipat.

foto: Emilija Jovanović

Predstavnici Egipta su izjavili kako očekuju da Sajam turizma bude osnova za jačanje partnerstava sa Srbijom. Ministarstva turizma dve zemlje imaju sporazum o razumevanju, rade zajednički ekonomski komitet i zajednički poslovni savet, a zaključena su i tri sporazuma o saradnji šest gradova Egipta i Srbije.

Osim Egipta, posebna potražnja je za Marokom kada govorimo o egzotičnijim destinacijama. Dok je Grčka za većinu Srba prioritetna kao država u koju rado idu tokom leta.

Prema rečima naših sagovornika, građane najviše insteresuju cene. Odmor u godini koja je pred nama raduje sve, a mnogi su sa planovima počeli baš na najvećoj turističkoj manifestaciji u zemlji i jugoistočnoj Evropi.

Naši sagovornici su nam takođe rekli da su aranžmani u ostrvskom delu Grčke (na primer, Halkidiki ili Paralija) najpovoljniji, a uglavnom i najtraženiji gde se cene kreću od 50 evra. Na primer, iz pojedinih agencija rekli su nam da je apartmanski smeštaj u tom delu Grčke ubedljivo najpopularniji među srpskim putnicima.

foto: Emilija Jovanović

Grčka je oduvek bila destinacija koju Srbi vole, a posebno severni deo te države. Cene su pristupačne, i kreću se od 80 evra pa nadalje. Trenutno je najveća potražnja za Halkidikijem jer naši sugrađani vole tamo da idu na godišnji odmor, a i odgovara im ta vrsta mentaliteta".

Primetno je da su u prospektima turističkih aranžmana najpovoljnije cene za Grčku, dok su najskuplje u ponudi većinom interkontinentalne ture poput južnoafričkih jer se cene kreću između četiri i pet hiljada evra.

foto: Emilija Jovanović

Što se tiče cena u našoj agenciji, raspon je prilično veliki. Najpovoljniji aranžmani su za Grku od 80 evra, i odnose se na različita turistička mesta po Grčkoj. Klijentimo nudimo pre svega dobar kvalitet tako da oko smeštaja i prevoza mogu da budu potpuno mirni. Nudimo hotelski kao i apartmanski smeštaj, i kod nas možete da birate, da li ćete putovati autobusom, avionom ili u sopstvenoj režiji", poručuju iz jedne turističke agencije.

Prema rečima samih građana, sever Grčke im je posebno primamljiv pre svega zbog cena. Takođe, veoma su zainteresovani za udaljenost od apartmana ili hotela do plaže, kao i okolnih plaža, ali i cena namirnica u turističkim mestima.

Osim Grčke, zainteresovani su i za Tursku prvenstveno zbog povoljnih cena turističkih aranžmana za Kušadasi i Sarimsakli. Činjenica je da Turska ima i aranžmane koji su znatno skupi poput aranžmana za Bodrum, Kemer i Belek gde se cene hotelskih aranžmana kreću od 500 evra za sedam dana, a od ove godine je u ponudi i Kumburgas po ceni od 260 evra.

Podsetimo, prvi put na Sajmu turizma su predstavljene ponude za Šri Lanku, Slovačku i Keniju. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je otvarajući Sajam turizma rekao da će 2020. biti godina reformi i novih investicija u turizam Srbije.

foto: Emilija Jovanović

On je naveo da svake godine u turističke posete putuje 1,3 miliona građana Srbije i da su novim propisima dodatno zaštićeni putnici i sprečene zloupotrebe i prevare, odnosno uveden red u rad turističkih agencija.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je rekao da očekuje da će ovogodišnja manifestacija nadmašiti sve prethodne po ponudi i broju posetilaca. On je istakao da Beograd i Srbija mogu mnogo da nauče od Egipta u oblasti turizma i da razmenjuju iskustva.

Inače, na ceremoniji otvaranja sajma prikazan je kratki film o Beogradu kao turističkoj destinaciji, a gradonačelnik Zoran Radojičić je istakao da prestonica Srbije beleži stalni rast broja turista i dodao da ih je u prošloj godini bilo između osam i devet odsto više nego u 2018.godini.

Zamenica ministra turizma Egipta Gada Šalabi je izrazila zadovoljsto što je njena zemlja partner ovogodišnjem Sajma turizma u Beogradu i istakla da Egipat ima jako dobre dobre odnose sa Srbijom, odakle dolazi veliki broj turista u egipatska lepovališta.

Sajam turizma je danas posetio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao i šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Opštine sa KiM na 42. Međunarodnom sajmu turizma u BG

Kancelarija za Kosovo i Metohiju će i ove godine, u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave sa Kosova, učestvovati na 42. Medunarodnom sajmu turizma, od danas do nedelje u Beogradu i podržati predstavljanje prirodnih lepota i turističkog potencijala opština Severna Mitrovica, Leposavić, Štrpce, Istok, Zubin Potok, Zvečan i Priština (Gračanica).

Kako je saopšteno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, oni će na 11. Međunarodnom sajmu vina, koji se održava u istom periodu, na svom štandu u hali 2, pomoći predstavljanje porodičnih vinarija sa podrucja opštine Orahovac.

Podsećamo, ova manifestacija će biti otvorena za posetioce radnim danima i u subotu od 10 do 19 sati, a u nedelju od 10 do 18 sati. Cena pojedinačne ulaznice je 400 dinara, grupne 300 dinara, a porodične 800 dinara.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.