IVAN JE DAVAO POSAO LJUDIMA U CENTRU ZA SOCIJALNI RAD: Plate su morali da mu vraćaju, ali to nije najgore u priči
Ilustracija, Foto: Google street view

šokantno

IVAN JE DAVAO POSAO LJUDIMA U CENTRU ZA SOCIJALNI RAD: Plate su morali da mu vraćaju, ali to nije najgore u priči

Ivan Beloica, sumnjiči se da je fiktivno angažovao korisnike Centra za socijalni rad u Tresteniku

Objavljeno:

Ivan Beloica, bivši radnik Centra za socijalni rad u Trsteniku, sumnjiči se da je fiktivno angažovao korisnike Centra kojima je davao 5.000 dinara, a ostatak zarade, 17.000 dinara, morali su da mu vraćaju.

Slučaj je otkriven polovinom prošle godine, a u oktobru je Beloica, inače zaposlen kao pravnik u Centru za socijalni rad u Trsteniku, dobio otkaz.

- Cela priča je pukla kada je jedan od tih korisnika pozvao direktora Centra za socijalni rad u Trsteniku i pitao ga da li bi mogao da mu ostavi na račun 10.000 dinara jer su mu potrebni za lekove. Naime, Beloica je iskoristio svoj položaj u Centru za socijalni rad kako bi 28 korisnika novčane pomoći bilo prijavljeno preko četiri udruženja iz Trstenika na javnim radovima. Pri tome, bili su angažovani fiktivno, poslove nisu ni obavljali, a novčanu nadoknadu od 22.000 dinara su primali za period trajanja ugovora - kaže izvor "Blica".

Na osnovu izveštaja Centra za socijalni rad u Trsteniku, u koji je "Blic" imao uvid, korisnici novčane socijalne pomoći bili su angažovani preko privatnih udruženja. Jednom od njih, "Centar" je i sam Beloica zastupnik, kako je navedeno u Agenciji za privredne registre.

- Zaposleni Ivan Beloica je ne obaveštavajući svog poslodavca, preko privatnih udruženja "Centar", "Zumbul", "Stražba" i "Promenimo svet, a ne sebe", došao u sukob interesa, zloupotrebio službeni položaj i prekršio druga pravila službe. Ukupno 28 lica bilo je angažovano za javne radove koje sprovela NSZ u 2019. godini preko pomenutih udruženja - piše u izveštaju Centra za socijalni rad.

Iako se u izveštaju pominje da je to angažovanje korisnika uočeno tokom 2019, pojedini korisnici tvrde da se to dešavalo i ranije.

- Bio sam angažovan na poslovima uređenja zelenila. I samo jedan dan sam radio. Ja sam se najviše plašio da mi zbog tih javnih radova ne ukinu socijalnu pomoć. Ali, rekli su mi da se to neće dogoditi. Dogovor je bio da nam 5.000 ostaje na računu, a ostatak od 17.000 smo im davali na ruke kada dođu kod nas kući. Nekoliko sezona smo tako radili - rekao je za "Blic" jedan od angažovanih radnika.

Inače, upošljavanje korisnika socijalne pomoći jeste jedan od prioriteta Nacionalne službe za zapošljavanje (NZS). Sa radnicima se sklapaju ugovori o privremeno-povremenim poslovima, a NSZ u periodu trajanja javnih radova, koji obično traju tri ili četiri meseca, poslodavcima osim plate refundira i troškove za PIO.

Po šemi koja je otkrivena, to bi značilo da se za svakog zaposlenog radnika dobija 22.000 dinara, a da od toga novca on zadržava za sebe 5.000 dinara, dok 17.000 dinara ostaju čisto Beloici i udruženjima, bez plaćanja ikakvih poreza i doprinosa.

Nakon što je Centar iz Trstenika otkrio ove malverzacije iz 2019. godine, slučaj je prijavljen policiji, a Beloica je dobio otkaz. Ceo slučaj je predat Specijalnom tužilaštvu za borbu protiv korupcije u Kraljevu da bi se utvrdilo da li u radnjama Beloice postoje elementi krivičnog dela.

Direktor Centra za socijalni rad nas je za zvaničan odgovor uputio na Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja. Sam Centar je podneo prijavu protiv Ivana Beloice i Etičkom odboru Komore socijalne zaštite.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.