AKADEMSKA ZAJEDNICA ISPRED RTS: Radite u službi jedne stranke, ne poštujete zakon
Neispunjenje zahteva, Foto: Dado Đilas

neispunjenje zahteva

AKADEMSKA ZAJEDNICA ISPRED RTS: Radite u službi jedne stranke, ne poštujete zakon

Na kraju protesta profesori i okupljeni građani doći će do zgrade RTS-a, gde će zaposlenima predati Zakon o javnim medijskim servisima

Objavljeno:

Povodom neispunjenja zahteva, akademska zajednica će organizovati proteste 29. februara na Trgu Nikole Pašića, gde će govoriti profesori i novinari, a potom će uslediti šetnja do RTS-a, gde će zaposlenima biti predat Zakon o javnim servisima, koji se, kako tvrde akademski radnici, ne poštuje.

Profesor Slobodan Prvanović podsetio je hronološki kako su tekli zahtevi akademske zajednice upućenih RTS-u.

- Pre nekih mesec dana krenuli smo sa prvim zahtevom ka RTS-u. Tražili smo promenu uređivačke politike RTS-a, tražili smo da poštuju zakone o javnim medijskim servisima o potpunom i istinitom obaveštavanju građana bez cenzure i služenja interesima bilo kojoj stranci. Oni su se oglušili na naše zahteve. Nakon toga tražili smo da celokupno rukovodstvo RTS-a podnese ostavke. I na taj naš zahtev su se oglušili. Nekoliko puta sam pozivao predstavnike vladajuće stranke da se izjasne javno o našim zahtevima, ali i oni su se oglušili. Sada možemo da konstatujemo dve činjenice. Prvo, da javni medijski servis ne služi interesima građanima i javnosti, već interesima vladajuće stranke i da svojim obmanjivanjem pokušava da omogući vladajućoj stranci da ostane na vlasti. Na drugoj strani to što se vladajuća stranka nije oglasila o našim zahtevima pokazuje da oni ostaju na vlasti na osnovu tog obmanjivanja od strane RTS-a, uz svesrdnu pomoć drugih režimskih medija - naveo je Prvanović.

Naučni savetnik Instituta za fiziku rekao je da je akademska zajednica rešila da izađe u susret zahtevima građana koji su očekivali od njih da budu pokretači društvenih promena.

- Nastavićemo da radimo ono što smo pokrenuli, a sledeći korak koji ćemo preduzeti jeste organizacija protesta 29. februara na Trgu Nikole Pašića. To će biti isključivo građanski protest, obratiće se kolege profesori i novinari. Neće biti obraćanja nijednog političara. Mi ovo što radimo, radimo u interesima javnosti Srbije i svi su dobrodošli. Pozivam sve one koji su lupali u šerpe zbog izveštavanja RTS-a, pozivam i sve mlađe koji nikad nisu imali prilike da vide kako izgleda objaktivno informisanje od RTS-a - istakao je Prvanović.

Na protestu će se obratiti profesori, kao i novinari Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a, i Gordana Suša. Na kraju protesta profesori i okupljeni građani doći će do zgrade RTS-a, gde će zaposlenima predati Zakon o javnim medijskim servisima, pošto, kako kažu, zaposleni na RTS-u očigledno ne znaju šta u tom zakonu piše.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Direktno.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.