LEPA SRPSKA NAUČNICA U VRHU SVETSKE MATEMATIKE: Sve o velikom priznanju profesorki Dragani
Profesorka Dragana Cvetković Ilić, Foto: Printscreen

svaka čast

LEPA SRPSKA NAUČNICA U VRHU SVETSKE MATEMATIKE: Sve o velikom priznanju profesorki Dragani

Za Niš kaže da iako je mali grad, nije zaostao u svetu matematike

Objavljeno:

Profesorka Dragana Cvetković Ilić sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu izabrana je za člana borda direktora najvećeg svetskog udruženja za linearnu algebru sa sedištem u Americi, što je jedno od najvećih priznanja koje je pripalo nekom matematičaru iz Srbije.

Ona napominje da za nju taj izbor predstavlja veliku čast, ali i obavezu.

Za nekog ko dolazi iz ovako male zemlje ovo je veliko priznanje. Ali naravno, i velika odgovornost - kaže profesorka iz Niša.

Objašnjava da je za člana borda direktora ILAS-a (International Linear Algebra Society) nominovana avgusta, a posle 3 meseca tajnog glasanja izabrana je među 5 kandidata. Kaže da ovo udruženje organizuje brojne konferencije, daje grantove mladim matematičarima, a učestvuje i u izdavanju nekoliko veoma značajnih časopisa iz te oblasti.

Za Niš kaže da iako je mali grad, nije zaostao u svetu matematike.

Niška matematika je veoma kvalitetna. Imamo akademike,profesora Gradimira Milovanovića i profesora Vladimira Rakočevića, iz čije škole i ja potičem. Matematičari iz Niša su našli svoje mesto i u uređivačkim odborima brojnih međunarodnih časopisa. A imamo i puno dece u Nišu koja su talentovana za matematiku, koja je vole i pokazuju izuzetne sposobnosti, ali bih volela da ukažem da Grad treba malo više podrške da daje ovoj deci - ističe Cvetković Ilić.

Profesorka kaže da iako Srbija ne spada u red bogatih zemalja Ministarstvo prosvete i nauke nizom akcija podržava naučno istraživački rad. A što se same matematike tiče, obzirom da nije eksperimentalna nauka, Srbija može ići u korak sa svetom.

Dragana Cvetković Ilić pre 6 godina je proglašena za najboljeg matematičara mlađeg od 40 godina, dok je 2010. godine bila prva dobitnica nagrade "Ža žene u nauci" koju dodeljuju Loreal i Unesco.

Ova izuzetno uspešna matematičarka je sa 33 godine postala najmlađi redovni profesor na Departmanu za matematiku PMF-a, a predaje i u specijalnom odeljenju Gimnazije "Svetozar Marković" za đake talentovane za matematiku.

Nesvakidašnji talenat pokazala je sposobnošću da matematički smer gimnazije u Vladičinom Hanu završi za samo 3 godine. Otprilike toliko vremena joj je trebalo i da sa prosečnom ocenom 9.89 završi četvorogodišnje studije matematike na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Kaže da je još u osnovnoj školi videla da voli matematiku, a da se ta ljubav iskristalisala u srednjoj školi kada joj je bilo jasno da nema druge alternative za profesiju kojom će se baviti. Objašnjava da je matematika u osnovi svega i da je upravo njena lepota u tome što je kraljica svih nauka, ali i sluga svim naukama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/juznevesti.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.